Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bērnunamiem trūkst gan apģērba, gan draugu

© F64

Latvijas bērnunamiem visvairāk nepieciešami attīstību veicinošas rotaļlietas vai mācību līdzekļi, kā arī sporta preces vasarai un ziemai, secināts labdarības kampaņas Taureņa efekts veiktajā bērnunamu aptaujā. Lai arī bērnunamus un patversmes finansē no valsts un pašvaldību budžetiem, aptauja liecina, ka bērnunamiem trūkst pat bērnu apģērba un apavu.

Izvērtējot vajadzības, kuru vērtība pārsniedz 700 eiro, Tauriņa efekta vadītāja Olga Kazaka norāda, ka akūti trūkst materiālu remontdarbiem un teritorijas labiekārtošanai, kā arī līdzekļu sadzīves un elektrotehnikas iegādei. Lai arī pētījumā apzinātas atšķirīgas vajadzības bērnunamos dažādos reģionos, vienojošais visur ir apģērba un apavu trūkums, sevišķi lielie izmēri. Tāpat bērnunamos nav pietiekami daudz sporta inventāra, kā arī nav iespēja ierīkot un nodrošināt rotaļu laukumus. Rīgā bērnunamos nepieciešamas mēbeles, piemēram, slēdzami dokumentu skapji, dīvāni un pretizgulējumu matrači, kā arī dažādas sadzīves lietas. Kurzemes bērnunamos visvairāk nepieciešams sporta inventārs, tajā skaitā basketbola, volejbola un futbola bumbas, tenisa un badmintona raketes. Tāpat noderētu jauna tehnika, piemēram, jauni datori. Savukārt, aptaujājot bērnunamus Vidzemē, noskaidrots, ka visvairāk nepieciešama finansiāla palīdzība dažādu remontdarbu veikšanai un lielo elektropreču iegādei.

Taču ne tikai materiālu lietu trūkst ārpusģimenes aprūpes iestādēs. Gandrīz visi bērnunami norādījuši, ka trūkst brīvprātīgo, kuri rotaļātos ar mazākajiem bērniem, ietu pastaigās, spēlētu sporta spēles, bet ar lielākajiem pavadītu sarunās, palīdzētu mācībās, sportotu, ietu uz koncertiem vai teātriem. Bērnunamos trūkst atbalsta jauniešiem, kuri, sasniedzot pilngadību, sāk dzīvot patstāvīgi.

Bērnunamos Zemgalē nepieciešamākās preces ir grāmatas un mūzikas diski bērniem. Tāpat ikdienā no ļoti noderīgām lietām pieminētas attīstošās rotaļlietas, spēles, daudzfunkcionāls spēļu galds, dažādi aktivitāšu un šķēršļu pārvarēšanas rīki, kas veicinātu bērnu fizisko attīstību. Latgales bērnunamos nepieciešamas dažādas kancelejas un higiēnas preces meitenēm. Tāpat noderētu tehnika, piemēram, datori, projektors un televizors. Bērnunamiem nepieciešami ziedojumi transportam, lai apmaksātu ceļa izdevumus bērnu ekskursijām un kultūras pasākumiem.

«Liela daļa iedzīvotāju vēlas palīdzēt, taču nezina, kur un kā to darīt, tāpēc, pateicoties DPD Latvija atbalstam, kampaņas ietvaros ziedojumus iespējams nogādāt bez maksas. Sakām lielu paldies arī ziedotājiem, kuri regulāri sagādā bērnunamu jauniešiem lielākas vai mazākas dāvanas un ikdienā noderīgas lietas,» stāsta kampaņas rīkotāja O. Kazaka. Ar labdarības kampaņas Taureņa efekts atbalstu bērnunamiem var palīdzēt ikviens Latvijas iedzīvotājs, ziedojot vai dāvinot nepieciešamo, ko kurjeri bez maksas nogādās jebkuram bērnunamam visā Latvijā. Ziedojumu var nodot, zvanot uz numuru 67387284 un sakot, ka vēlaties nogādāt dāvanu labdarības kampaņas Taureņa efekts ietvaros.