Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā jau daudzus gadus novēro pārkāpumus, ārstējot garīgi slimus cilvēkus

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © F64

Darbā ar cilvēkiem, kuriem ir garīgās veselības traucējumi, gadu no gada tiek konstatēti vieni un tie paši pārkāpumi, intervijā Latvijas Radio pastāstīja resursu centra cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem "Zelda" direktore Ieva Leimane-Veldmeijere.

Viņa atsaucās uz Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas ziņojumiem, kuri par Latviju tiekot gatavoti kopš 1999.gada. Leimane-Veldmeijere pauda nožēlu, ka šīs komitejas fiksētie pārkāpumi lielā daļā gadījumu netiek novērsti. Pārkāpumi esot saistīti gan ar kārtību un apstākļiem, kādā cilvēki tiek ievietoti garīgās veselības aprūpes iestādēs, gan ar pacientu fiksēšanu jeb piesiešanu pie gultas un citiem jautājumiem.

"Piemēram, ja lasa 2011.gada ziņojumu par vizīti Daugavpils psihiatriskajā slimnīcā, tad var redzēt, ka komiteja ir burtiski nokaitināta. Viņi saka, ka atkal konstatē tās pašas lietas un izsaka tos pašus pārmetumus, par kuriem ir ziņots jau iepriekšējos gados. Tas ir jautājums tālāk Veselības ministrijai, cik tas tiek ņemts vērā un kā tam tiek sekots," sacīja resursu centra "Zelda" direktore.

Viņa atzina, - gribētos, lai Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas sniegtās rekomendācijas tiktu ņemtas vērā un nevis uztvertas formāli, bet gan novērtētas kā vērtīgs padoms no objektīva skatupunkta.

Vienlaikus Leimane-Veldmeijere atzina, ka kopš 1995.gada, kad viņa sāka strādāt ar cilvēkiem, kuriem ir garīgās veselības traucējumi, situācija šajā jomā ir ievērojami uzlabojusies, piemēram, daudzas slimnīcas uzlabojušas fizisko vidi, augusi arī izpratne par cilvēktiesību jautājumiem.

"Protams, ka mums gribētos redzēt pārmaiņas, kuras notiek ātrāk - tūlīt un tagad, tāpēc ka mēs runājam par konkrētu cilvēku dzīvi, un viņi nevar gaidīt vēl 10-20 gadus, kad mēs mainīsim attieksmi," atzina centra "Zelda" vadītāja.