Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

EK: Ekonomika Latvijā augs straujāk nekā Lietuvā un Igaunijā

© F64

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,5%, mūsu valstij paredzot straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstu vidū.

Trešdien publiskotajās prognozēs EK sagaida, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes temps nākamgad palēnināsies līdz 3,2%.

Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 3,1% un nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs 2,9%, lēš EK.

Otru straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs EK prognozē Igaunijā, kur, pēc EK aplēsēm, IKP šogad palielināsies par 3,3%. Nākamgad Igaunijas ekonomikas izaugsmes temps palēnināsies līdz 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad būs 3,1%, bet nākamgad - 2,6%, lēš EK..

Lietuvā EK sagaida 2,9% IKP pieaugumu šogad un 2,6% kāpumu nākamgad. Inflācija Lietuvā šogad tiek prognozēta 2,9%, bet nākamgad tā samazināsies līdz 2,5%.

EK ziemas ekonomikas prognozēs lēsts, ka šogad gan Eiropas Savienības (ES), gan eirozonas ekonomikas izaugsme būs 2,3%, bet nākamgad - 2%.

Inflācija ES šogad tiek gaidīta 1,9% un nākamgad - 1,8%, bet eirozonā tā atbilstoši EK prognozēm būs attiecīgi 1,5% un 1,6%.

Blokā visstraujāko ekonomikas izaugsmi šogad EK prognozē Maltai (5,6% šogad un 4,5% nākamgad), kā arī Rumānijai (4,5% šogad un 4% nākamgad) un Īrijai (4,4% šogad un 3,1% nākamgad).

Savukārt vislēnākais IKP pieaugums šogad gaidāms Lielbritānijā (1,4% šogad un1,1% nākamgad) un Itālijā (1,5% šogad un 1,2% nākamgad), lēš EK.