Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pagaidām zemes noma makus dubulti nespiedīs

© pixabay.com

Finanšu ministrijas iecere būtiski palielināt zemes nomas maksu pagaidām ir nolikta gaidīšanas režīmā, bet tas nenozīmē, ka šo ideju kaut kad neizvilks no atvilktnes, lai īstenotu.

Finanšu ministrija piedāvāja no nākamā gada 1. janvāra palielināt nomas maksu par pašvaldībai vai valstij piederošu zemi no 1,5% no zemes kadastrālās vērtības gadā līdz 3% gadā. Vai arī 4,5% apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, ja nomnieks apbūvētajā zemesgabalā veic saimniecisko darbību. Šāda lietu kārtība nebūtu izdevīga tiem nekustamā īpašuma īpašniekiem, kuri nav privatizējuši zemi vai izpirkuši domājamās daļas zem sava īpašuma, piemēram, dzīvokļa daudzdzīvokļu namā. No viņiem tiktu iekasēta nodokļa likme dubulti.

Ministru kabineta komiteja vakar lēma pagaidām šo Finanšu ministrijas priekšlikumu neizskatīt. Tas būtu jāskata kontekstā ar izmaiņām kadastrālajā vērtībā un nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā. Šobrīd tiek izstrādātas izmaiņas, tāpēc ar lēmumu vērts piebremzēt.

Jautājums, kāpēc vispār tāds jautājums kļuvis aktuāls? Tāpēc, ka valsts un pašvaldības zemes nomas maksa esot divreiz zemāka nekā privātajā sektorā. Ja pieņemtu Finanšu ministrijas ierosinājumu, tad tiktu līdzsvarota pašreizējā valsts un pašvaldību zemes nomas maksa ar tirgus vērtību, un to atbalsta vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.