Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Laika zīmju vērotājs atgādina: Auksts un sauss februāris paredz karstu augustu

© F64

Piektdien, 2. februārī, Amerikā no miega tika pamodināts murkšķis Fils, lai viņš prognozētu, cik ilgi turpināsies ziema. Tā kā murkšķis varēja ieraudzīt savu ēnu, tātad ziema turpināsies vēl sešas nedēļas. Latvijā 2. februārī, pēc tautas ticējumiem, svinama Sveču diena, kad latvieši prognozēja, kāds laiks gaidāms vasarā.

Rīgā sniga, Latvijas austrumos bija apmācies, miglains un saule uzspīdēja īsu mirkli. Saskaņā ar tautas ticējumiem tas liecina par siltu, lietainu, auglīgu vasaru un bitēm labvēlīgu gadu.

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs atgādina: auksts un sauss februāris paredz karstu augustu; ja februāris silts, tad ap Lieldienām būs auksts laiks un kopumā arī pavasaris auksts, bet ja lietains - pavasaris un vasara slapji; ja februāra sākums ir saulains un jauks, tad būs agrs un silts pavasaris. Jo aukstāka februāra pēdējā nedēļa, jo siltāks laiks gaidāms martā. Nākamnedēļ sinoptiķi sola stabilus mīnusus visā Latvijā.

V. Bukšs norāda - ja seko ticējumiem un zīmēm dabā, kā arī laika zīmēm nozīmīgās dienās, tad februārim vajadzētu būt ar vieglai ziemai raksturīgiem laika apstākļiem - neliels, mērens sals, īslaicīgi atkušņi. Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centrs janvārī informēja, ka skaitliskā modeļa aprēķini liecina - februāra vidējā gaisa temperatūra varētu būt vismaz divus grādus virs normas, kas ir -4 grādi. Laika zīmju vērotājs sola februārī samērā biežu sniegu, taču atlikusī ziema paiešot bez barga sala, bet nokrišņu būs daudz.

Februāra pirmajā pusē būs mainīgi laika apstākļi. Būs arī īslaicīgs stiprāks sals, kad skaidrās naktīs temperatūra var noslīdēt līdz -18, -20 grādiem. Mēneša otrajā pusē, laikā ap 20. februāri, atkal pastiprināsies sals. Ap 25. februāri gaidāms vairāk nokrišņu, bet mazāks sals, kam sekos dienas ar atkusni dienās un nelielu salu naktīs.