Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas zinātnieki dosies ekspedīcijā uz Antarktīdu

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Latvijas ģeologi 11.februārī dosies ekspedīcijā uz Antarktīdu, lai veiktu ledāju pētījumus un turpinātu attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā, informēja zinātnieku pārstāve Marta Zīverte.

Pēc viņas paustā, šī būs pirmā latviešu zinātnieku ekspedīcija uz Antarktīdu. "Mūsu zinātnieku pētījumi dos ieguldījumu Latvijas un citu valstu zinātnieku izpratnē par mūsdienu procesiem un ledāju dinamiku Antarktīdas pussalas apkārtnē. Zinātniskie pētījumi Antarktīdā veicinās arī sabiedrības izpratni par globālo klimata mainību un ledāju kušanas ietekmi," skaidro Zīverte.

Ekspedīcijā dosies Latvijas Universitātes (LU) pasniedzēji un pētnieki Kristaps Lamsters, Jānis Karušs un Māris Krievāns. Šī pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē.

Pēc Zīvertes paustā, šī gada ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Ukrainai piederoša Vernadska polārstacija, kura atrodas uz Galindesa salas netālu no Antarktīdas pussalas.

Komandas uzdevums ekspedīcijas laikā būs veikt Antarktīdas pussalas un apkārtējo salu ledāju biezuma un iekšējās struktūras mērījumus, kā arī izveidot 3D modeļus turpmākiem pētījumiem. Zinātnieki pētīs uz ledājiem mītošos mikroorganismus un augšņu veidošanās procesus, kā arī iežu un nogulumu veidošanās apstākļus.

Nākamnedēļ, 6.februārī, plkst.14 Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notiks ekspedīcijai veltīta preses konference.