Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti jauni medikamenti vēža ārstēšanai

© F64

Nacionālais veselības dienests kompensējamo zāļu sarakstā no šā gada ir iekļāvis trīs jaunus medikamentus – prostatas, krūts un neiroendokrīnā ļaundabīgā audzēja ārstēšanai.

Lai arī šos medikamentus tikai no šā gada sāks apmaksāt Latvijas pacientiem un tie sarakstā iekļauti kā jaunums, par inovatīviem tos, pēc onkologu teiktā, saukt vairs nevar. Tā ir nodeva pagātnei, jo citviet Eiropā šie medikamenti jau desmit, pat divdesmit gadu ir iekļauti un tiek pielietoti standarta terapijā.

Naudas var atkal pietrūkt

Lai gan onkoloģijai kā Veselības ministrijas prioritātei ir piešķirti papildu budžeta līdzekļi, Veselības ministrijas dati par naudas izlietojumu vēža zālēm īsti to neapliecina. Lai arī gan pacienti, gan ārsti, gan paši ierēdņi saka daudzus paldies par dāsno veselības finansējumu, pagājušajā gadā kompensējamo zāļu budžets, ieskaitot vēža ārstēšanai paredzēto programmu, «strādāja» ar deficītu. Onkoloģiskajiem medikamentiem 2017. gadā tika piešķirti 24,49 miljoni eiro, tajā skaitā 4,13 miljoni no Eiropas Komisijas pieļautās atkāpes, kas bija jāizmanto tieši vēža zāļu apmaksai. Taču reālais naudas izlietojums vēža pacientu ārstēšanai pērn bija 25,13 miljoni eiro, tas nozīmē, ka deficīts bija vismaz 600 000 eiro. Lai arī pacienti cerēja, ka nauda, ko Eiropa atļāva kā atkāpi no budžeta deficīta izlietot vēža zālēm, tiks novirzīta tieši jaunu, inovatīvu medikamentu iekļaušanai valsts apmaksājamo sarakstā. Taču par šiem miljoniem pērn bija jāsedz izmaksas, kas saistītas ar onkoloģisko pacientu skaita pieaugumu.

Šogad onkoloģisko zāļu apmaksai papildus 24,5 miljoniem eiro piešķirti vēl pieci miljoni eiro tieši jaunajiem medikamentiem, kā arī divi miljoni eiro pacientu skaita pieaugumam, tomēr pati Veselības ministrija ir aprēķinājusi, ka tieši jaunajiem medikamentiem vajadzētu vismaz 14 miljonu eiro.

Trīs ir, vēl par 13 runā

Nacionālā veselības dienesta speciālisti stāsta, ka jau no šā gada sākuma vēža pacientiem tiek kompensēti trīs jauni medikamenti - tās ir zāles prostatas, krūts un neiroendokrīno audzēju ārstēšanai. Taču līgumu slēgšanas process ar zāļu ražotājiem notiek vēl par trīs medikamentu iekļaušanu sarakstā tieši plaušu vēža ārstēšanai, divu medikamentu - zarnu audzēja un viena medikamenta - hematoonkoloģijā - iekļaušanai valsts apmaksāto sarakstā. Papildus šiem sešiem medikamentiem vēl par vairākiem notiek sarunas ar ražotājiem. Tās ir trīs ražotāju zāles olnīcu vēzim un četru ražotāju zāles melanomai.

Sarunas nenotiek ātri, atzīst Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere. Saprotams, ka no ražotāja puses ir vēlme panākt augstāku cenu, ko valsts maksātu par viena pacienta ārstēšanu, savukārt valsts interese ir samazināt šo cenu, lai varētu zāles nodrošināt lielākam pacientu skaitam. «Kad medikaments ienāk Nacionālajā veselības dienestā, tā cena ir, piemēram, 40 000 eiro viena pacienta ārstēšanai, bet vēlāk šo cenu izdodas samazināt līdz 14 000 eiro. Mēs aicinātu ražotājus veicināt adekvātu cenu politiku, jo, nosakot neadekvātas sākuma cenas, tiek kavēta jaunu medikamentu iekļaušana apmaksājamo sarakstā,» sacīja I. Kaupere. Speciālisti atklāja, ka viena no melanomas medikamenta pieteiktā cena ir pat 100 000 eiro vienam pacientam.

Citur tā ir pagātne

Onkologi Gunta Purkalne, Jānis Eglītis, Signe Plāte un Alinta Hegmane - visi ir vienisprātis: labi, ka valsts beidzot ir sākusi jaunu vēža medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, tomēr atzīst, ka tā ir nodeva pagātnei. «Šīs zāles ir tām vēža lokalizācijām, par kurām mēs, onkologi, daudz esam rakstījuši un lūguši pacientiem apmaksāt, taču jāatzīst, ka šie medikamenti daudzās valstīs jau ilgstoši ir standarta praksē, mūsu situācijā - tā ir nodeva pagātnei,» saka onkoloģe - ķīmijterapeite Gunta Purkalne (Stradiņa slimnīca). Onkoloģei S. Plātei radies jautājums: kādā veidā tieši šie medikamenti ir iekļauti sarakstā, kā piemēru viņa min plaušu vēzim paredzētās trīs zāles, kuras visas ir domātas viena audzēja genotipa ārstēšanai. «Ko saņems pacienti, ja viņiem nebūs šā genotipa?» vaicā ārste.

***

Jaunie medikamenti onkoloģijā

No 2018. gada kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti:

• 1 medikaments prostatas vēža ārstēšanai

• 1 medikaments krūts vēža ārstēšanai

• 2 medikamenti neiroendokrīno audzēju ārstēšanai

Līgumu slēgšanas process notiek par:

• 3 medikamentiem plaušu audzēja ārstēšanai

• 2 medikamentiem zarnu audzēja ārstēšanai

• 1 medikamentu hematoonkoloģisko saslimšanu ārstēšanai

Sarunu procedūras notiek par:

• 1 medikamentu olnīcu ļaundabīga audzēja ārstēšanai

• 1 medikamentu melanomas (ļaundabīga ādas vēža) ārstēšanai

Avots: Nacionālais veselības dienests