Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

VADC lūdz atsaukties visu asinsgrupu donorus

© Romāns Kokšarovs/f64

Vēl joprojām Valsts asinsdonoru centra (VADC) asins krājumā nepieciešams visu asins grupu papildinājums, taču īpaši gaidām 0, A rēzus pozitīvo un 0, A, B un AB rēzus negatīvo asinsgrupu donorus.

Lai nodrošinātu asins krājumu laikā, kad mobilā autobusa izbraukumi ir atcelti, VADC rīko divus stacionāros izbraukumus uz LU Ekonomikas un vadības fakultāti Aspazijas bulvārī 5. Diemžēl pirmajā dienā donoru atsaucība bijusi krietni zemāka nekā gaidīts. Arī šodien, 30. janvārī, VADC gaidīs donorus LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes 121. auditorijā.

Izbraukuma vieta izvēlēta visiem pieejamā vietā - Rīgas centrā, laika posmā no pulksten 10:00 līdz 14:00.
Jāņem vērā, ka studentiem ir sesijas laiks, tāpēc izbraukumi orientēti uz donoriem, kuri asinis raduši ziedot specializētā autobusa izbraukumos, taču VADC ļoti priecāsies par ikviena donora atbalstu.

Asins var ziedot arī Valsts asinsdonoru centrā Sēlpils 9. un Asins sagatavošanas nodaļās Rīgā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī, Jelgavā un Liepājā. Informācija par ziedošanas vietām atrodama VADC mājaslapā - www.vadc.lv sadaļā "Izbraukumi un ziedošanas vietas".

Asinis var ziedot 18 līdz 65 gadus veci, veseli cilvēki. Svaram jābūt ne mazākam par 50 kilogramiem. Pirms asins nodošanas speciālisti iesaka lietot veselīgu uzturu, kā arī daudz šķidruma. Asins nodošanas dienā un dienu pirms nav ieteicams ēst treknus ēdienus un lietot alkoholu. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt! Noteiktu laika periodu asinis nedrīkst ziedot arī personas, kuras apmeklējušas valstis ar pastāvīga saslimšanas riska faktoru, šo valstu karti var aplūkot šeit. Būtisks priekšnosacījums: neēdis cilvēks nedrīkst ziedot asinis, tādēļ dienā, kad iecerēts ziedot asinis, noteikti brokastīs jāietur vismaz viegla maltīte.