Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Telekomunikāciju nozare strauji attīstās

Lattelecom biznesa attīstības direktore Inga Alika-Stroda (no kreisās), uzņēmuma Korporatīvās attīstības dienesta direktors Krists Avots, Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis un uzņēmuma tehnoloģiju dienesta direktors Uldis Tatarčuks ar pērn paveikto ir gandarīti – labi rezultāti ir bijuši kā pamata, tā jaunajos attīstības virzienos © Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Latvijas lielajiem telekomunikāciju uzņēmumiem aizvadītais gads ir bijis veiksmīgs – pieaudzis gan uzņēmumu apgrozījums, gan peļņa.

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Lattelecom 2017. gadā strādājis ar peļņu 40,7 miljonu eiro apmērā. Tā tiks izmaksāta dividendēs uzņēmuma akcionāriem - Latvijas Republikai un Telia Company, atklāj Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Savukārt apgrozījums sasniedzis 195,67 miljonus eiro. Lattelecom grupas EBITDA (peļņa no pamatdarbības) ir 69,1 miljons eiro, saglabājoties iepriekšējā gada līmenī. 2017. gadā Lattelecom grupas uzņēmumi valstij nodokļos samaksāja 48,5 miljonus eiro.

Lattelecom grupas ieņēmumi palielinājušies kā pamata, tā jaunajos attīstības virzienos, kur straujāko kāpumu uzrādījis reklāmas bizness, gandrīz divkāršojot ieņēmumus, tehnikas mazumtirdzniecība (+62%) un datu centru apgrozījums (+27%). Par trešdaļu pieauguši arī IT iekārtu un programmatūras pakalpojumu, un par piektdaļu - apmācību ieņēmumi. Lattelecom eksporta starptautisko klientu skaits turpina pieaugt - pērn eksporta apgrozījums pieaudzis par 38%, pateicoties Citrus Solutions projektiem, izbūvējot optisko tīklu Vācijā, datu centru pakalpojumiem un datu pārraides vairumtirdzniecībai.

«Pērn veicām vairāk nekā

29 miljonu eiro investīcijas, no kā lielākā daļa - interneta pamattīkla uzlabošanā un atjaunošanā, izmantojot jaunākās pieejamās tehnoloģijas. Izbūvējām jaunu optiskā tīkla trasi no Rīgas līdz Ventspilij, kas ir ietilpīgāka, drošāka un vēl ātrāka, kā arī uzlabojām esošo tīklu ietilpību un darbības ātrumu. Veicām nomaiņu pamatiekārtām, caur kurām notiek absolūti visu klientu datu pārraide,» uzsver Lattelecom tehnoloģiju dienesta direktors Uldis Tatarčuks.

Lattelecom izklaides un komunikāciju pakalpojumu daļas direktore Inga AlikaStroda ir gandarīta, ka pērn audzis arī televīzijas bizness, pat neskatoties uz piesātināto tirgu. «Klienti novērtē plašo satura piedāvājumu Lattelecom televīzijā un lietotnē Shortcut, kas ļauj sekot līdzi gan visdažādākajiem pasaules līmeņa sporta notikumiem ar Latvijas un pasaules labāko sportistu dalību, gan izvēlēties no plašākā Latvijas satura un labākā Holivudas filmu un seriālu piedāvājuma. Augstākās izšķirtspējas HD kvalitātes televīzija kļūst par jauno standartu, un Lattelecom piedāvājumā šogad ir jau gandrīz 30 HD kanāli, ko nākamgad papildinās vēl vismaz desmit,» teic I. AlikaStroda.

Arī SIA Latvijas mobilais telefons aizvadītais gads ir bijis veiksmīgs. LMT sasniedzis 204,2 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7% vairāk nekā 2016. gadā. To nodrošināja mobilā interneta pakalpojumu attīstība, pieslēgumu skaita pieaugums un viedtelevīzijas pieejamība. Investīcijās sakaru infrastruktūrā un jaunu pakalpojumu attīstībā gada laikā tika ieguldīti vairāk nekā 22 miljoni eiro.

LMT preses sekretāre Elīna Lidere Neatkarīgajai atklāj, ka LMT gada laikā būtiski pavirzījies uz priekšu 5G tehnoloģijas ieviešanā - izveidots jaunās paaudzes pielāgots mobilais lietu interneta tīkls un uzstādītas pirmās 5G pielāgotās bāzes stacijas Latvijā. Gatavojoties 5G, sasniegti arī vairāki datu pārraides ātruma rekordi, kā arī septembrī izveidots bezvadu datu pārraides radiotīkla savienojums ar ātrumu jau 10 gigabiti sekundē. Gada nogalē LMT izsolē ieguva lietošanā arī 5G frekvenču joslas.

Ekrānšāviņš no avīzes

Viedokļi

Juris Gulbis, Lattelecom valdes priekšsēdētājs:

- Pagājušais ir bijis izmēģinājumu un pārmaiņu gads, kas ļāvis identificēt galvenos uzņēmuma fokusa virzienus - izklaide un gudrie risinājumi mājai un biznesam. Pērn sekmīgi ienācām elektroenerģijas tirgū ar tet zīmolu, rosinot diskusiju par biržai piesaistīta tarifa ieguvumiem, un radījām pirmo latviski runājošo klientu servisa robotu Anete, kas ir solis pretim jauniem mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās risinājumiem. Savukārt televīzijas un Shortcut klientiem esam sagādājuši iespēju sekot līdzi šīgada lielākajiem sporta notikumiem HD kvalitātē - ziemas olimpiskajām spēlēm un pasaules čempionātam hokejā.

Juris Binde, SIA Latvijas mobilais telefons prezidents

- 2017. gads iezīmēja pavērsiena punktu LMT attīstības stratēģijā, uzsākot partnerību ar Latvijas un starptautiskajiem uzņēmumiem un pētniekiem inovatīvu biznesa risinājumu attīstībā, pašbraucošo auto, dronu, militāro un pat kosmosa tehnoloģiju jomā. Mūsu prioritāte nākamajiem gadiem ir nodrošināt, lai Latvija ir starp pirmajām valstīm pasaulē ar 5G tehnoloģijām, kas kalpos kā dzinējspēks iedzīvotāju labklājībai un eksporta izaugsmei.