Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāji: Latvijas ekonomika tuvākajos gados nesasniegs Eiropas vidējo līmeni

© F64

Latvijas iedzīvotāji ir skeptiski par valsts izredzēm tuvākajos gados sasniegt Eiropas vidējo līmeni pēc iekšzemes kopprodukta (IKP), darba algām, darba ražīguma un citiem kritērijiem, liecina jaunākais "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījums.

Pētījumā 1% iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka Latvija sasniegs Eiropas vidējo līmeni piecu gadu laikā, 8% sacījuši, ka vidējo Eiropas vidējo līmeni Latvija sasniegs pēc 6-10 gadiem, 12% minējuši, ka pēc 11-15 gadiem, 18% pauduši, ka tas varētu notikt pēc 16-20 gadiem, 22% norādījuši, ka vēl vēlāk, bet 21% Latvijas iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka Latvija Eiropas vidējo līmeni nekad nesasniegs.

Raksturojot, kādi, pēc iedzīvotāju domām, ir trīs galvenie tautsaimniecības mērķi, uz kādiem Latvijai būtu jātiecas 2018.gadā, 58% aptaujāto atklājuši, ka, viņuprāt, primāri būtu jāuzlabo cilvēku labklājība. Nedaudz retāk (42%) respondenti atzinuši, ka ne mazāk svarīgs mērķis ir samazināt bezdarba līmeni valstī, bet kā trešo iedzīvotāji minējuši nepieciešamību palielināt uzņēmējdarbības izaugsmi (38%).

Jautāti, kādas, pēc iedzīvotāju domām, ir nozīmīgākās nozares Latvijas tautsaimniecībā, pārliecinošs vairākums jeb 68% aptaujāto norādījuši, ka tā ir lauksaimniecība un mežsaimniecība (53%). Savukārt, raksturojot, kurās nozarēs tuvākajos gados ir gaidāma lielākā attīstība, visbiežāk respondenti nosaukuši tūrismu (23%).

Vaicāti, kurās nozarēs Latvijai ir lielākās iespējas radīt pasaules līmeņa atklājumu, produktu vai pakalpojumu, ar ko Latvija varētu kļūt pazīstama un bagāta, visbiežāk pausts viedoklis, ka tādas iespējas ir farmācijā (50%), informācijas tehnoloģijās (33%) un ekoloģisko produktu ražošanā (31%).

Pētījuma dati arī liecina, ka iedzīvotāji kā atskaites mērauklu "ekonomikas izrāvienam" Latvijā izmantotu mērījumus par cilvēku labklājības uzlabošanos (50%), uzņēmējdarbības izaugsmi (35%) un bezdarba līmeņa samazināšanos (44%).

Aicinot iedzīvotājus izvērtēt, kas valstij būtu jādara, lai ekonomika Latvijā attīstītos sekmīgāk, 53% izteikuši pārliecību, ka ir nepieciešams samazināt nodokļus ražošanas sfēras uzņēmumiem, kā arī īpaši jāatbalsta mazie un vidējie ražotāji (51%). Salīdzinoši bieži iedzīvotāji arī pauduši, ka ir jāveicina ieguldījumi zinātnes un jaunu tehnoloģiju attīstībā (33%), savukārt 27% aptaujāto izteikuši valstij aicinājumu noteikt prioritārās rūpniecības nozares.