Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Norvik Bankā" seniori ir īpaši gaidīti

ŠARMANTA UN ZINOŠA. Norvik Bankas Senioru nodarbinātības programmas vadītāja Lidija Dzene ir pārliecināta, ka senioru iekļaušana darba tirgū ir svarīga gan sabiedrībai, gan pašiem senioriem. Norvik Bankas Senioru nodarbinātības programma ir unikāla – tā ļauj senioriem ar dzīvē uzkrāto pieredzi un zināšanām palīdzēt līdzcilvēkiem – bankas klientiem senioru vecumā © F64

Norvik Banka ir banka ar 25 gadu pieredzi un ierindojas starp 10 lielākajām bankām Latvijā pēc aktīvu apjoma. Bankas īpašā rūpju lokā ir seniori, kuri Norvik Banku izvēlas atsaucīgās un izprotošās attieksmes dēļ. Jau kopš pagājušā gada rudens banka ir uzsākusi Senioru nodarbinātības programmu, kas seniorus algo konsultanta darbam, ļaujot viņiem justies joprojām vajadzīgiem un reizē ar padomu un atbalstu palīdzot arī citiem bankas klientiem – senioriem.

Laikā, kad lielākā daļa uzņēmumu, tostarp bankas, lielākoties orientējas uz moderno tehnoloģiju ieviešanu, Norvik Banka sprintā pēc visa jaunā nav aizmirsusi cilvēkus. «Augstās tehnoloģijas nekur nepazudīs - tās, protams, arvien vairāk ienāks gan mūsu, gan uzņēmumu ikdienā. Bet Norvik Bankas komanda virzās pa citu ceļu nekā citas Latvijas bankas - ar to mēs krasi atšķiramies no kolēģiem - konkurentiem. Jā, mēs esam savādāki! Mēs esam spējīgi momentā adaptēties atkarībā no situācijas, jo strādājam Latvijas tirgū jau 25 gadus, pieredze mums ir milzīga un nenovērtējama. Mēs esam banka visiem, mēs nešķirojam klientus ne pēc vecuma, ne nacionalitātes, ne labklājības līmeņa. Mēs esam atvērti visiem. Mēs mākam strādāt ar senioriem, un mēs mērķtiecīgi to arī darām. Nav noslēpums, ka sabiedrība noveco un šobrīd aptuveni 40 procenti no visas sabiedrības ir vecumā virs 50 gadiem. Taču viņiem bankas pakalpojumi ir ne mazāk vajadzīgi kā jauniem cilvēkiem. Atšķirībā no paaudzes, kas ir piedzimusi jau tehnoloģiju laikmetā, daļai senioru, iespējams, ir vajadzīga neliela palīdzība, atbalsts vai uzmundrinājums iekļauties modernajā finanšu pasaulē, ko ar senioru programmu vēlamies palīdzēt izdarīt,» Neatkarīgajai atklāj Norvik Bankas Senioru nodarbinātības programmas vadītāja Lidija Dzene. Pēc viņas teiktā, interese par šo programmu tiešām ir ļoti liela. «Esam saņēmuši daudzus pieteikumus no potenciālajiem kandidātiem, ar daļu jau esam tikušies, un pirmie senioru programmas darbinieki jau ir sākuši strādāt,» stāsta L. Dzene. Kopumā ir plānots šā gada laikā senioru programmā darbā pieņemt 50 darbinieku, tas ir, gandrīz katrā Norvik Bankas filiālē pa vienam konsultantam. Norvik Bankai ir lielākais bankas filiāļu tīkls Latvijā - vairāk nekā 50 filiāļu Rīgā un ārpus galvaspilsētas - lielākajās pilsētās visā Latvijā.

Pilntiesīgi bankas darbinieki

L. Dzene apliecina, ka senioru programmā nodarbinātie tiek pieņemti darbā kā bankas darbinieki ar visām no tā izrietošajām priekšrocībām - ar iespēju aiziet atvaļinājumā, saņemt sociālās garantijas. Pēc gada nostrādāšanas viņiem pienāksies arī bankas apmaksāta veselības apdrošināšana. Turklāt, lai atvieglotu darba dienu, senioriem nav jāstrādā pilna slodze, bet gan tikai pusslodze - 20 stundu darba nedēļa. Pozitīvi ir tas, ka darba grafiku iespēju robežās var koriģēt pēc katra seniora vajadzībām. «Galvenā priekšrocība, ko dod darbs senioru programmā, ir iespēja justies noderīgam, darīt darbu, kas aizrauj un ļauj socializēties,» uzskata L. Dzene.

Svarīgākais - komunikabilitāte

Par iespēju darboties Norvik Bankas senioru programmā lielākoties interesējas dāmas, taču darbam bankā piesakās arī kungi. Taujāju, vai potenciālajam senioru programmas darbiniekam ir obligāta iepriekšēja pieredze darbā bankā. L. Dzene noraidoši purina galvu. «Pieredze bankas darbā, protams, ir priekšrocība, taču tas nav galvenais kritērijs, pēc kura izvēlamies kandidātus. Mums ir vajadzīgi komunikabli cilvēki, kam būtu pieredze darbā ar klientiem, kuriem šis darbs sagādā prieku,» stāsta L. Dzene. Vecuma ierobežojuma nav - neviens netiks noraidīts tikai tāpēc, ka nebūs sasniedzis noteiktu vecumu vai gluži otrādi - pārkāpis tam pāri. Taču, tā kā tā ir senioru programma, tad šis darbs nav paredzēts astoņpadsmitgadīgiem. «Spēja komunicēt ir viena no vissvarīgākajām īpašībām. Vēlamies, lai senioru konsultants spētu ne tikai palīdzēt ar padomu tiem senioriem, kuriem tas ir vajadzīgs, bet arī prastu vienkāršā valodā izstāstīt par bankas pakalpojumiem, tādējādi ieinteresējot potenciālo klientu,» uzsver L. Dzene.

Un Norvik Bankas pakalpojumu tiešām ir daudz, daži no tiem pat unikāli, kādus neatrast citu banku piedāvājumos. Norvik Banka ir vienīgā banka, kas piedāvā senioriem ik dienas nepieciešamos bankas pakalpojumus tikai par 0,45 eiro mēnesī. Konta atvēršana un bankas kartes izsniegšana ir bez maksas, turklāt komunālo rēķinu apmaksa skaidrā naudā par zemāko cenu Latvijā - 0,50 eiro par maksājumu. Savukārt iegādājoties komunālo maksājumu priekšapmaksas karti par 25 eiro, par rēķinu būs jāmaksā tikai 0,25 eiro.

Labs piedāvājums ir nelaimes gadījumu apdrošināšana bez vecuma ierobežojuma. Turklāt tā darbojas visā pasaulē. Ļoti pieprasīts ir Norvik Bankas patēriņa kredīts senioriem, jo šī ir vienīgā banka, kas tādu sniedz iedzīvotājiem līdz 80 gadu vecumam.

Tāpat šobrīd vienīgi Norvik Banka piedāvā Pēctecības kontu. Tas ir pakalpojums, kas piedāvā iespēju glabāt bankā naudu bez jebkādas uzturēšanas vai noformēšanas maksas ar noteiktu mērķi - nauda ir paredzēta bēru izdevumiem. Naudu no Pēctecības konta var izņemt vien tas, kuram konta noformētājs to ir uzticējis. Lai nebūtu tā, ka aizgājēja gribas izpildītājs naudu izņem, bet par bērēm neliekas ne zinis, viņam būs jāuzrāda miršanas apliecība un dokumenti par bēru organizēšanu.

No rūpnīcas darbinieces par bankas speciālisti

Lidija Dzene ir pirmā, kas sāka strādāt Norvik Bankas senioru programmā un faktiski piedalās tās veidošanā. Par bankas darbinieci viņa kļuva drīzāk likumsakarīgi, nevis nejauši. «Pagājušā gada oktobrī ieraudzīju sludinājumu, ka Norvik Banka meklē darbiniekus senioru programmā. Pieteicos, atnācu uz pārrunām un jau novembrī sāku strādāt,» stāsta L. Dzene.

Lai gan viņa jau sen varētu baudīt atpūtu mājās, L. Dzene ir ļoti aktīva un, šķiet, bez darba nemaz nevarētu iztikt. Kopš 1972. gada, kad viņa pabeidza Rīgas Politehniskā institūta inženierekonomikas fakultāti, Lidijai darbīga ir bijusi ik diena. Pēc izglītības viņa ir inženieris - ekonomists un visu mūžu šajā jomā arī strādājusi. «Grāmatvedība un finanses man vienmēr ir ļoti patikušas, »atzīstas L. Dzene. Varbūt tāpēc arī darbs tik sarežģītajā ekonomikas un grāmatvedības jomā viņai labi padevās. Aptuveni 29 gadus viņa strādāja Rīgas Radiorūpnīcā. Pēc tam veidoja finanšu sistēmu Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos, un, ja ne ar likumu noteiktie vecuma limiti militārpersonām, tad viņa strādātu šajā jomā joprojām. Darbs Norvik Bankā L. Dzenei nes jaunus izaicinājumus un pierāda Latvijas senioru spēju iesaistīties daba tirgū un būt noderīgiem.