Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Kādā brīdī visām mācībām būs jānotiek latviešu valodā

© f64

Kaut kādā brīdī visām mācībām būs jānotiek latviešu valodā, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) mediju pārstāvjiem sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents atzinīgi novērtēja otrdien Ministru kabinetā atbalstītos grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

"Mums ir pakāpeniski jāpāriet uz izglītību latviešu valodā, jo latviešu valoda ir valsts valoda. Kaut kādā brīdī visām mācībām ir jānotiek latviešu valodā. Kad tas notiks, tas ir diskutējams jautājums," atzina Vējonis.

Viņš šo jautājumu salīdzināja ar savu iepriekš rosināto piedāvājumu pārtraukt Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem piešķirt nepilsoņa statusu. "Abi jautājumi ir līdzīgi, tāpēc arī par valsts valodas jautājumu izglītībā vēl gaidāmas parlamenta diskusijas un tā būs Saeimas izšķiršanās," pauda Valsts prezidents.

Tāpat, Vējoņa ieskatā, svarīgākais jautājums ir nodrošināt kvalitatīvu izglītību. "Mums ir nepieciešami zinoši un konkurētspējīgi jaunieši. Mācoties latviešu valodu, jebkurš jaunietis ir konkurētspējīgs darba un zināšanu tirgū," uzsvēra Vējonis.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien piekrita no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Valdība piekrita grozīt Izglītības likumu un Vispārējās izglītības likumu, abos normatīvajos aktos iekļaujot nosacījumus, kas jāsasniedz, lai nodrošinātu pāreju uz mācībām latviešu valodā, pārmaiņas noslēdzot 2021./2022.mācību gadā.

Izglītības un zinātnes ministrijā skaidroja, ka pārmaiņu mērķis ir nodrošināt ikvienam bērnam Latvijā līdzvērtīgas iespējas iegūt kvalitatīvu izglītību, kas veicina 21.gadsimtā nepieciešamo zināšanu, prasmju un attieksmju apguvi. Jaunais mācību valodas regulējums paplašinās mazākumtautību jauniešu iespējas profesionālajā un augstākajā izglītībā, kur mācības notiek latviešu valodā, kā arī viņu konkurētspēju darba tirgū.

Par grozījumiem abos likumos vēl lems Saeima.