Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ar mērķi saglabāt bilingvālo izglītību Saeimā iesniedz 14 000 parakstus

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saeimā šodien tika iesniegti vairāk nekā 14 000 cilvēku paraksti bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijā.

Pēc iedzīvotāju iniciatīvas saņemšanas tiek pārbaudīti paraksti, tad to izskata Saeimas Prezidijs un lemj par iniciatīvas nodošanu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" izvietoto iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 14 000 cilvēku. Iniciatīvas autors Deniss Barteckis atteicās no turpmākās rīcības, tāpēc šo iniciatīvu pārņēmusi aktīviste Jeļena Bačinska.

"Mēs nevaram atcelt reformu, bet varam pieprasīt izglītības kvalitātes uzlabošanu. Mēs pieprasīsim jebkuru izglītības sistēmas izmaiņu apturēšanu bez "Reformas 2004" rezultātu, kā arī izglītības kvalitātes kopumā, izvērtēšanas," norādīja Bačinska.

23.janvārī, Ministru kabinets plāno izskatīt Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kuros paredzēts noteikt pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā, liecina valdības darbakārtība.

IZM izstrādātajā likuma grozījumu projektā norādīts, ka pāreja uz mācībām valsts valodā vispārējās vidējās izglītības posmā vispārējās izglītības iestādēs veicinās sekmīgu jaunā vispārējās izglītības satura un mācīšanās pieejas ieviešanu. Ministrijas sagatavotie priekšlikumi pārejai uz mācībām valsts valodā vispārējās vidējās izglītības posmā ļaus gan kvalitatīvi īstenot jauno pieeju mācību saturam un mācību procesa īstenošanai, gan nodrošināt mazākumtautību valodas un kultūras saglabāšanu atbilstoši Latvijas starptautiskajām saistībām, norādīja ministrijā.

Likumprojektā ir iekļauti grozījumi, kas nosaka juridisko pamatu pārejai uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā, kā arī precizē virkni likuma normu, kas ir nepieciešamas mācību valodas lietojuma tiesiskā regulējuma izveidei visā vispārējā izglītībā.

Paredzēts, ka likuma grozījumi stātos spēkā pakāpeniski, pārejai uz mācībām latviešu valodā sākoties 2019.gada 1.septembrī, bet reformai noslēdzoties 2021.gada 1.septembrī.