Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bērniem ar diabētu beidzot apmaksās insulīna sūkņus

© F64

Pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem, insulīna sūkņus ik dienu izmanto 72 cukura diabēta pacienti, bet kopumā ar šo diagnozi slimo 820 bērni. «Ne visiem cukura diabēta pacientiem ir nepieciešams insulīna sūknis, taču bērniem, kuriem tas ir nozīmēts terapijā, tam ir būtiska nozīme,» uzsver Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Una Lauga-Tuņina. Līdz šim valsts šo sūkņu iegādi neapmaksāja pat bērniem, un pietiekami augsto izmaksu dēļ tikai reta ģimene to varēja iegādāties.

Tikai no šā gada atrasts finansējums veselības budžetā - 710 000 eiro, kas ļaus apmaksāt ģimenēm insulīna sūkņa iegādi bērniem. «Tas ir liels un gaidīts notikums šo pacientu ģimenēm,» uzsver Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. Tieši fonds par ziedotāju naudu ģimenēm pēdējos divus gadus palīdz nodrošināt šīs ierīces iegādi, kā arī apmaksā ar to saistītos izdevumus. 30 procentiem mazo pacientu diabēta ārstēšanā nepieciešams insulīna sūknis, kura iegādes un uzturēšanas izmaksas līdz šim nācās segt pašai ģimenei vai arī apmaksāt ar Bērnu slimnīcas fonda palīdzību.

Bērnu slimnīcas dati rāda, ka insulīna sūkņus ik dienu izmanto 72 cukura diabēta pacienti, bet kopumā ar šo diagnozi slimo 820 bērni. «Diemžēl mūsu pacientu vidū ir arī tādas ģimenes, kuras nevar atļauties iegādāties šo ierīci, jo tās cena sasniedz 3500 eiro, turklāt ik dienu papildus ir nepieciešami vienreizējās lietošanas instrumenti, kuri gada laikā ģimenei izmaksā vēl ap 1600 eiro,» saka endokrinoloģe U. Lauga-Tuņina.

Bērnu slimnīcas fonds atbalstu insulīna sūkņu iegādei un uzturēšanai sāka sniegt 2016. gada februārī, kad, pārrunājot situāciju ar slimnīcas speciālistiem, secināja, ka bērniem ļoti pietrūkst palīdzības. «Divu gadu laikā šim mērķim esam izlietojuši 114 631 eiro, no kuriem 81 090 eiro esam novirzījuši insulīna sūkņu iegādei, savukārt ierīces piederumiem - 33 540 eiro. Palīdzību nepilnu divu gadu laikā ir saņēmuši 33 bērni, lielākoties pateicoties labdarības akcijai Eņģeļi pār Latviju un Labestības dienas ziedotājiem,» stāsta Liene Dambiņa. «Mūsu pieredze rāda, ka daudziem vecākiem nav finansiālu iespēju pašiem iegādāties sūkni un apmaksāt ikmēneša izdevumus, jo izmaksas ir augstas arī strādājošiem vecākiem ar vidējiem ienākumiem.»

Veselības ministre Anda Čakša atzina, ka līdz šim Latvija bija viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kas ilgstoši nebija finansējusi insulīna sūkņu izmaksas bērniem, līdz ar to ģimenēm nācās paļauties uz sabiedrības atbalstu, bet pagājušā gada nogalē izdevās rast finansējumu insulīna sūkņu nodrošināšanai bērniem. Ar piešķirto finansējumu varētu pietikt aptuveni diviem gadiem. Lai nepieciešamības gadījumā mazais pacients saņemtu insulīna sūkni, ir jāvēršas pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem tāpat kā līdz šim, kuri nosaka terapijas veidu cukura diabēta pacientam un arī novērtē, vai nepieciešams insulīna sūknis. Insulīna sūkņi būs pieejami no 2018. gada februāra.

***

Kas ir insulīna sūknis?

Insulīna sūknis ir ārstēšanas metode, kas paredzēta diabēta slimniekiem, kam vajadzīga intensīva ārstēšana ar insulīna ievadīšanu (parasti tās ir injekcijas vairākas reizes dienā) un regulāra glikozes daudzuma mērīšana asinīs (arī veicot dūrienus).

Insulīna sūknis aizstāj injekcijas.

Vesela cilvēka aizkuņģa dziedzeris ik pēc 6-12 minūtēm regulāri izdala asinīs nelielu daudzumu insulīna, kas regulē glikozes līmeni asinīs. Izdalītā insulīna daudzums svārstās atkarībā no katra cilvēka iekšējā pulksteņa un tādiem faktoriem kā fiziskā slodze, vielmaiņa, stress un slimības. Insulīna sūknis ir ierīce, kas imitē aizkuņģa dziedzera darbību, tā nodrošinot organismam nepārtrauktu insulīna padevi.