Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

L`ORÉAL Latvijas sievietēm-zinātniecēm sola 6000 eiro stipendijas

© F64

2018. gada 22. janvārī Baltijā sākas pieteikšanās prestižajai L`ORÉAL Baltic stipendijai "Sievietēm zinātnē". Šogad piecas Baltijas zinātnieces katra saņems 6000 eiro stipendiju par savu ieguldījumu zinātnē.

Konkursa kārtībā Latvijā, Lietuvā, Igaunijā tiks piešķirtas pa vienai stipendijai katras valsts zinātniecei ar doktora grādu līdz 40 gadiem pētījumu veikšanai dzīvības, vides zinātņu, fizikas un inženierzinātnes jomā. Papildus tam Latvijā divas stipendijas saņems doktorantes līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei.

Kopš 2005. gada, kad L`ORÉAL Baltic, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Zinātņu akadēmija un stipendijas patronese Vaira Vīķe-Freiberga aizsāka programmas "Sievietēm zinātnē" īstenošanu Latvijā, ar stipendijām personīgajai izaugsmei apbalvotas 39 zinātnieces, kā arī pērn pirmo reizi stipendiju saņēma viena zinātniece no Lietuvas un viena no Igaunijas. 2017. gadā ar stipendijām "Sievietēm zinātnē" tika apbalvotas piecas Baltijas zinātnieces - Dr.biol. Renāte Ranka, Mg.sc.ing. Jekaterīna Ivanova un Mg.sc.ing. Marina Sokolova no Latvijas, kā arī Dr. Urtë Neniškytë no Lietuvas un Dr. Els Heinsalu no Igaunijas.

Šogad programma "Sievietēm zinātnē" pasaulē atzīmē 20 gadu jubileju. Kopš 1998. gada, kad Parīzē starptautiskais kosmētikas koncerns L`ORÉAL un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) uzsāka sadarbību, programma "Sievietēm zinātnē" ir devusi nozīmīgu ieguldījumu zinātnes attīstībā, kā arī veicinājusi dzimumu vienlīdzību zinātnes jomā. Programmas mērķis ir popularizēt zinātnieču sasniegumus, iedvesmojot sievietes visā pasaulē un palīdzot jaunajām zinātniecēm īstenot izvirzītos mērķus. Stipendija "Sievietēm zinātnē" atbalsta jaunās zinātnieces, popularizē dažādās zinātnes jomas, kā arī mazina nevienlīdzību darba vidē. Programmas ietvaros starptautiski atbalstītas jau 2525 zinātnieces no vairāk nekā 115 valstīm.

Šī ir vienīgā atbalsta programma Baltijas valstīs, kas paredzēta tieši sievietēm - zinātniecēm. Programma veicina Baltijas zinātnieču profesionālo pilnveidošanos, palīdzot sasniegt jaunus mērķus un radot pievienoto vērtību gan zinātnei, gan sabiedrībai kopumā.