Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija varētu kļūt par no cūku mēra brīvu valsti

© PETA

Ir cerības, ka Latvija atgūs no klasiskā cūku mēra brīvas valsts statusu, sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants

Viņš atgādināja, ka Latvijā pēdējo klasiskā cūku mēra gadījumu meža cūkām konstatēja 2015.gada martā. "Līdz šim iegūtie dati vieš cerību, ka Latvija atgūs no klasiskā cūku mēra brīvu statusu," sacīja Seržants, pastāstot, ka meža un mājas cūku uzraudzība turpinās un norit konsultācijas ar Eiropas Komisiju (EK) par iesniedzamās informācijas saturu.

PVD eksperts gan piebilda, ka pašlaik konkrētus statusa atgūšanas termiņus ir pāragri plānot.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latvijā nav konstatēts kopš 2015.gada. Togad meža cūku populācijā tika konstatēti seši klasiskā cūku mēra gadījumi. Tas ir piecas reizes mazāk nekā 2014.gadā, kad Latvijā tika konstatēti 30 klasiskā cūku mēra gadījumi. 2013.gadā klasiskā cūku mēra vīruss (ierosinātājs) tika konstatēts 46 gadījumos, veicot nomedīto meža cūku laboratorisko pārbaudi. Turpretī 2012.gada beigās infekcijas slimība tika konstatēta Latgales reģiona mežos mītošajām meža cūkām, kā arī triju saimniecību mājas cūkām.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo gan meža, gan arī mājas cūkas. Slimības pazīmes ir augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos - nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos. Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.