Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Daži uzņēmumi viļas aizstāvošās organizācijās

© Ekrānšāviņš no avīzes

Nepilna mēneša laikā Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija zaudējusi pa vienam savam biedram. Aizgājušie uzņēmumi – mazumtirdzniecības uzņēmums Maxima Latvija un gaļas pārstrādes uzņēmums Forevers – šobrīd neplāno iesaistīties kādā alternatīvā uzņēmumu intereses aizstāvošā organizācijā.

Mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA Maxima Latvija jau pagājušā gada nogalē pieņēma lēmumu neturpināt dalību Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā (LPTA) un risināt ar nozari saistītus jautājumus, komunicējot ar dažādām organizācijām atsevišķi.

Maxima no LPTA neizstājas konflikta vai savstarpēju nesaskaņu dēļ. Kā Neatkarīgajai uzsvēra Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris, līdz šim sadarbība ar LPTA bijusi veiksmīga. «Taču uzskatām, ka, komunicējot ar dažādām organizācijām atsevišķi, mēs padarīsim mūsu savstarpējo sadarbību vēl efektīvāku. Noteikti nākotnē esam atvērti sadarbībai ar LPTA par konkrētiem nozares jautājumiem, arī vairs neesot asociācijas biedrs. Kopš pagājušā gada esam aktīvi paplašinājusi savu dalību sabiedrības procesos - uzņēmums ir iestājies Latvijas Darba devēju konfederācijā, Ārvalstu investoru padomē, kā arī turpina sadarboties ar daudzām citām ar nozari saistītām organizācijām,» sacīja J. Beseris.

Pēc Maxima Latvija aiziešanas no asociācijas šobrīd LPTA ir vien divi biedri - Narvesen un Rimi Latvia.

Par izstāšanos no Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) tikko paziņojis ari lielākais pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmums Forevers. Uzņēmums savu lēmumu pamato ar to, ka no federācijas nav saņemts gaidītais atbalsts un ieinteresētība risināt ar gaļas nozari saistītus jautājumus.

Forevers iesaistījās LPUF 2016. gada pirmajā ceturksnī. Taču jau kopš paša sākuma uzņēmums izjutis LPUF neieinteresētību viņus interesējošu jautājumu risināšanā. «Pārtikas nozarē ir vairākas samilzušas problēmas, kas ietekmē ražotāju konkurētspēju un attīstību. Ir virkne jautājumu, kas attiecas uz tirgus sakārtošanu un caurspīdīgu konkurenci. Diemžēl ne vienmēr visi tirgus dalībnieki spēlē pēc vieniem un tiem pašiem noteikumiem, piemēram, attiecībā uz pārtikas drošību. Joprojām pastāv vairākas nepilnības produktu marķējumu prasībās, kas būtu jārisina, domājot par patērētāju interesēm. Uzskatu, ka nav darīts pietiekami, lai sekmētu vietējo ražotāju konkurētspēju gan vietējā, gan starptautiskajos tirgos. Piemēram, LPUF ļoti cieši aizstāv Zaļās karotītes un Bordo karotītes idejas, kas savā būtībā nenoliedzami ir labas, tomēr, kad runa ir par konkurētspēju un sadarbību ar ārvalstu tirgotājiem vai citiem ražotājiem, šis programmas lietderība ir diskutējama,» Neatkarīgajai uzsvēra Andrejs Ždans.

Forevers šobrīd neplāno iesaistīties kādā citā uzņēmumus pārstāvošā organizācijā, taču arī neizslēdz iespēju, ka nākotnē to varētu darīt. A. Ždans gan skaidro, ka ministrijas, dažādas valsts institūcijas un pārtikas nozari uzraugošās iestādes uzņēmējiem aktuālos jautājumus mudina risināt tieši ar asociāciju starpniecību, «Tomēr, kā rāda pieredze ar LPUF, šī pieeja nav efektīva un uzņēmēji asociācijām ne vienmēr uzticas. Ja asociācija nedara savu darbu ar vajadzīgo atdevi un ieinteresētību, valsts institūcijām pie viena sarunu galda ir jāsēžas arī ar uzņēmējiem,» norāda A. Ždans.

Šobrīd LPUF apvieno 35 uzņēmumus, 7 asociācijas un divus tehnikumus.

***

Viedokļi

Andris Vilcmeiers, Maxima Latvija valdes priekšsēdētājs:

- Maxima Latvija kā viens no lielākajiem Latvijas uzņēmumiem un darba devējiem valstī turpinās aktīvi piedalīties nozares, ekonomikas un sabiedrības labklājības jautājumu risināšanā gan augsti kvalificētu speciālistu līmenī, gan caur pētījumiem un ekspertīzi, piemēram, Maxima mazumtirdzniecības kompass ietvaros. Mūsu speciālisti ar savu kompetenci regulāri piedalās pārtikas nozares, darbaspēka tirgus un daudzu citu jautājumu risināšanā, un nākotnē savu darbību šajā jomā plānojam arvien paplašināt.

Andrejs Ždans, Forevers valdes loceklis:

- Jebkuru uzņēmēju interesē rezultāts, bet tikpat svarīga ir attieksme un kopīgs mērķis. Diemžēl jāsecina, ka mūsu un LPUF izpratne par to, kādiem jautājumiem jānonāk darba kārtībā un kā jāveido dialogs starp ražotājiem un valsts pārvaldes institūcijām, atšķiras. Pārāk daudz federācijai izteiktās Forevers iniciatīvas ir ignorētas. Ar LPUF starpniecību esam vēlējušies risināt nozares attīstības un uzņēmējdarbības vides jautājumus, piemēram, patērētāju aizsardzība, esošo regulējumu pilnveidošana, kontroles mehānismi, veselīga konkurence u.c. Tās nav viena komersanta savtīgas biznesa intereses, bet gan aktualitātes, kas attiecas uz valsts ekonomiku kopumā un ir visas sabiedrības interesēs. LPUF bezdarbība liek uzdot jautājumu, kāpēc turpināt sponsorēt pasīvu organizāciju, kuras uzturēšanai nepilnos divos gados vien esam samaksājuši 9000 eiro?

Ināra Šure, LPUF padomes priekšsēdētāja:

- Katram uzņēmumam ir tiesības izvēlēties, kā aizstāvēt savas intereses un kā risināt sev svarīgus jautājumus - darbojoties kādā asociācijā vai arī mēģinot to darīt saviem spēkiem. Šajā situācijā, mūsuprāt, viena uzņēmuma specifiskās intereses nevar būtu svarīgākas par visas nozares kopējām interesēm. Mēs turpināsim aktīvi strādāt un pārstāvēt visas pārtikas ražošanas nozares intereses, veicinot godīgu uzņēmējdarbību un sakārtotu biznesa vidi.