Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pie Saeimas pieprasīs publiskot "čekas maisus"

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Nacionālā savienība "Taisnīgums" šodien organizēs piketu pie Saeimas, lai paustu atbalstu deboļševizācijai un aicinātu rast risinājumu netraucētai bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu datu bāzes publiskošanai.

Tāpat piketā paredzēts paust atbalstu VDK dokumentu izpētes komisijas darbam.

Politiskā partija organizē šo pasākumu, "ņemot vērā ar okupācijas režīmu saistīto spēku joprojām lielo ietekmi politikā, kas ļauj manipulēt ar valsts iestādēm, lai nepieļautu VDK aģentu kartotēkas publiskošanu". Piketa norise paredzēta plkst.10 pie Saeimas ēkas, Rīgā, Jēkaba ielā 11.

Akcijas mērķis ir aktualizēt prasību pēc pilnīgas Latvijas deboļševizācijas, kas ietver trīs nosacījumus. Pirmais no šiem nosacījumiem esot tā dēvēto "čekas maisu" satura publiskošanu, pilnu okupācijas režīma represīvā aparāta (ieskaitot pavēļu devējus - komunistisko nomenklatūru) izpēte un izvērtēšana. Tāpat politiskais spēks iestājas par okupācijas režīma funkcionāru, VDK darbinieku un aģentu ietekmes apzināšanu atjaunotajā Latvijas valstī un viņu lomas uz politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem no 1990.gada līdz šodienai pilnu izvērtēšanu. "Taisnīguma" pārstāvji arī prasa juridisku izmeklēšanu un noziedznieku sodīšanu.

"Pirmais un svarīgākais solis, ko prasām Saeimas deputātiem, ir grozīt Datu aizsardzības likumu, svītrojot no tā 9.pantu, kas ieinteresētajām personām ļauj sabotēt VDK aģentu kartotēkas nodošanu izpētei un publiskošanai. Tas nepieciešams, lai VDK izpētē iesaistītie zinātnieki varētu netraucēti sākt darbu un čekas maisi reiz tiktu publiskoti," norādīts partijas paziņojumā.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Aira Šmelde aģentūrai LETA apstiprināja, ka informācija par piketa norisi domei ir iesniegta, un paredzēts, ka tajā piedalīsies aptuveni 30 cilvēki.

Politiskais spēks aicina piketā piedalīties visus līdzīgi domājošos Latvijas patriotus, jo īpaši tos, kas paši, vai kuru ģimenes ir cietušas no PSRS noziedzīgā okupācijas režīma represīvā aparāta.

Kā ziņots, pēdējos mēnešos sabiedrībā ir aktualizējies jautājums par VDK dokumentu pieejamību iedzīvotājiem. Šogad noslēdzas likumā noteiktais termiņš šo materiālu zinātniskajai izpētei.

Reizē izskatīšanā Saeimā pašlaik ir jauns likumprojekts, kas paredz VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam un to publiskošanu ar zinātniskajiem komentāriem līdz 2018.gada beigām.