Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Konkurences uzraugi lidostas turkus netramdīs

© Lauris Aizupietis/F64

Pēc divarpus gadu garumā īstenotiem uzraudzības pasākumiem Konkurences padome panākusi, ka lidostā Rīga saimniekojošie turki maina konkurenci ierobežojošos nosacījumus telpu apakšnomas līgumos. Taču pārkāpuma lieta, kas bija svarīga kādreizējiem nomniekiem, tā arī netika ierosināta, un viņiem pašiem jāpierāda, ka notikusi konkurences kropļošana.

Stāsts par vietējiem uzņēmējiem sāpīgo turku ienākšanu lidostā sākās jau 2012. gadā. Par Rīgas lidostas operatoriem kļuva Turcijas uzņēmuma TAV Group meitas un meitasmeitas uzņēmumi. Ārzemnieki nekavējās ar nomas maksu celšanu un ierobežoja veikaliņos tirgojamo preču sortimentu, jo paši līdztekus telpu nomai nodarbojās arī ar mazumtirdzniecību. Papildu grūtības citiem komersantiem radīja arī Ukrainas kara sekas un Krievijai piemērotās sankcijas, jo C terminālī dramatiski samazinājies pasažieru skaits un maksātspēja. Tomēr pretēji līgumos atrunātajam bodniekiem piemērotā nomas maksa būtiski samazināta netika, un viņi iekūlās parādos. Savukārt iznomātājam un vienlaikus konkurentam - uzņēmumam Riga Airport Commercial Development - šī situācija bija ērta, lai atbrīvotos no negribētiem nomniekiem. Tajā skaitā suvenīru tirgotāja - firmas Souvenirs I&N, kuras nomas parāds tika uzaudzēts līdz ceturtdaļmiljonam eiro. Šis arī ir uzņēmums, pēc kura iesnieguma apakšnomas līgumus sāka pētīt Konkurences padome un patiešām konstatēja tajos godīgas konkurences principiem neatbilstošus nosacījumus. Tā vēstīts iestādes izplatītajā preses relīzē:

«Uzraudzības laikā Konkurences padome apsaimniekotāja un apakšnomnieku līgumiskajās attiecībās identificēja riskus, kas varētu negatīvi ietekmēt konkurenci mazumtirdzniecības pakalpojumu sniegšanā lidostā Rīga. Proti, līgumos ietvertie nosacījumi radīja iespējas AS Riga Airport Commercial Development savā rīcībā iegūt visu apakšnomnieku ar preču pārdošanu saistīto komercinformāciju, kā arī ierobežot konkrēta apakšnomnieka piedāvāto preču sortimentu.» Faktiski tika prasīta informācija, kas nebija nepieciešama apakšnomas attiecībās.

Pēc Konkurences padomes iejaukšanās apakšnomas līgumi ir grozīti. Tātad tie bija netaisnīgi, taču pārkāpuma lieta ierosināta netika. Attiecīgi arī nekāds lēmums nav pieņemts. Iestāde to skaidro šādi:

«AS Riga Airport Commercial Development pauda gatavību sadarboties ar Konkurences padomi un, lai novērstu turpmākus konkurences kropļojuma riskus, veica grozījumus apakšnomas līgumos. Tādējādi iestāde pēc pārrunu procedūras noslēgšanas lēma izbeigt uzraudzību, neierosinot formālu pārkāpuma lietu par Konkurences likumā noteikto aizliegumu pārkāpumiem AS Riga Airport Commercial Development darbībās.»

Tas nozīmē, ka tagad un uz priekšdienām līgumi ir taisnīgi, taču šis fakts nekādi neatvieglo turku padzīto nomnieku situāciju. Viņi zaudējuši ne vien nomas tiesības, bodē palikušās mēbeles un citas mantas, bet arī visas tiesas zaudētas un parādā turkiem viņi ir ceturtdaļmiljonu. Cerētā Konkurences padomes palīdzība izpaliek. Iestādes preses dienestā paskaidro, ka uzņēmējam, ja tas vēlas panākt zaudējumu atlīdzību, pašam jāpierāda, ka noticis konkurences pārkāpums un ka apakšnomas līgumi negatīvi ietekmējuši viņa darbu. Kā atzīst Souvenirs I&N līdzīpašnieks Ivo Pelēkais, abi ar biznesa partneri cerējuši, ka padomes lēmums palīdzēs atjaunot tiesvedības. Tagad jākonsultējas ar juristu, ko darīt tālāk - no padomes saņemtas vien pāris rindiņas kā atbilde uz firmas iesniegumu un preses relīze. Visai trūcīgs divarpus gadu ilga darba rezultāts.

Labi, ka vismaz lidostai Rīga ir iemesls būt apmierinātai. Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte Neatkarīgajai atzīst:

«Mēs sekojām, kā lieta attīstās, no savas puses sniedzām skaidrojumu par beznodokļu biznesa īpatnībām lidostās un esam gandarīti, ka tā visa rezultātā ir mazināti konkurences riski.