Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Audžuģimenes saņems lielāku pabalstu

© REUTERS/ SCANPIX

Valdība piešķirs pašvaldībām mērķdotāciju, lai tās varētu palielināt pabalstus audžuģimenēm par bērnu uzturēšanu. Tomēr pusi no nepieciešamā finansējuma jāatrod pašām pilsētām un novadiem.

Labklājības ministrija norāda, ka pašvaldībām ir pienākums izmaksāt lielāku pabalstu par bērna uzturu, kurš ievietots audžuģimenē, pielīdzinot to divkāršam minimālo uzturlīdzekļu apmēram. Līdz ar to bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai tas ir 215 eiro, no septiņu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai - 258 eiro (pie 2018. gada minimālās darba algas - 430 eiro). To nosaka valdības apstiprinātās izmaiņas Audžuģimeņu noteikumos.

Tā kā šo pabalstu izmaksā pašvaldības, tad atbilstoši pieņemtajiem noteikumiem valsts piešķirs mērķdotāciju pašvaldībām 50 procentu apmērā no finanšu pieauguma par pabalsta bērna uzturam apmēra palielināšanu. Labklājības ministrijas speciālists Egils Zariņš skaidro, ka pabalsts bērna uzturam noteikts analoģiski, kāds tas ir valstī noteikts attiecībā uz minimāliem uzturlīdzekļiem, kādu ik mēnesi ir pienākums vecākam nodrošināt katram bērnam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam. Līdz ar to pabalsts bērna uzturam nosakāms divkāršā (abiem vecākiem kopā jānodrošina uzturlīdzekļi dubultā apmērā) valstī noteiktā minimālo uzturlīdzekļu apmērā bērnam atkarībā no vecuma.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas dati liecina, ka 2017. gada oktobrī audžuģimenēs kopumā atradās 387 bērni vecumā līdz septiņiem gadiem un 811 bērnu vecumā no 7 līdz 18 gadiem.