Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pētnieki guvuši pierādījumus, ka Stūra mājā patiešām ir notikusi šaušana

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas Okupācijas muzeja pētnieki guvuši pierādījumus tam, ka telpā, kas jau iepriekš tika uzskatīta par Stūra mājas šautuvi, patiešām ir notikusi šaušana.

Kā informēja Latvijas Okupācijas muzeja Sabiedrisko attiecību nodaļā, minēto apstiprina ložu caurumi oriģinālajos, 1941.gadā esošajos sienas dēļos, kā arī atrastie lietiskie pierādījumi - lodes.

Sīkāk par jaunākajiem atklājumiem agrākajā LPSR Valsts drošības komitejas ēkā Rīgā, Brīvības ielā 61, tiks stāstīts speciāli sasauktā preses konferencē, kas notiks ceturtdien, 18.janvārī, plkst.11 Stūra mājā ierīkotā muzeja izstādes zālē. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem pēc sarunas ar muzeja speciālistiem būs iespējams aplūkot arī pašu šautuvi.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Kā skaidroja Okupācijas muzejā, līdz šim zināms, ka 1941.gadā, līdz nacistiskās Vācijas iebrukumam, čekas ēkas šautuvē tika izpildīti 186 nāves sodi. Tos piesprieda Baltijas Īpašā kara apgabala kara tribunāls un LPSR Augstākās Tiesas Krimināllietu tiesu kolēģija par pretošanos vai nesadarbošanos ar komunistisko okupācijas varu. Izpildītājs bija Rīgas čekas komandants Aleksandrs Jermolajevs. Atsevišķos gadījumos tas varēja būt arī kāds no viņa dežurējošajiem palīgiem - Parfenovičs, kura vārds nav zināms, vai Jēkabs Lācis.

Šīs eksekūcijas pret Latvijas pilsoņiem ir uzskatāmas par nelikumīgām, bet nāves sodi - par slepkavībām.