Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Katram piektajam Latvijā palielinājusies alga

© F64

Darba alga 2017.gadā ir palielinājusies vien 20% strādājošo, noskaidrots personāla atlases uzņēmuma "WorkingDay Latvia" interneta mājaslapā veiktajā aptaujā.

Savukārt 46% respondentu atzina, ka alga ir palikusi nemainīga, 5% - nemainīga, bet ir nākuši klāt citi "labumi", bet to, ka alga 2017.gadā ir samazinājusies, atzina 29% respondentu.

Centrālās statistikas pārvaldes datubāzē šobrīd ir pieejama informācija par iepriekšējā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem, kur ir redzams, ka vidējā darba alga valstī, pret attiecīgo periodu iepriekšējā gadā, ir augusi par 6,7%.

Ekonomiskā izaugsme valstī paātrinās un darba tirgus ir aktīvs - Finanšu ministrija 2017.gadā prognozēja bezdarba līmeņa samazinājumu valstī līdz 8.9% un 2018. gadā 8.2%. Tikmēr Rīgā bezdarba līmenis pagājušā gada novembrī jau bija vien 4.2%, kas nozīmē, ka Rīgā ir pilnīga nodarbinātība, jo ap 4-5% skaitās dabiskais bezdarbs, kas veidojas no darbavietas maiņas vai zenonāla rakstura nodarbinātības.

Tomēr darba tirgus uz pārmaiņām ekonomikā reaģē ar nelielu nokavēšanos un darba devēji, plānojot atalgojuma budžetu, vēl ir piesardzīgi, informēja "WorkingDay Latvija". Visstraujākais atalgojuma pieaugums ir jūtams jomās, kurās ir izteikts darbaroku trūkums - kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, būvniecība, kokapstrāde un mašīnbūve.

"WorkingDay Latvija" personāla atlases speciālisti ikdienas darbā arvien biežāk izjūt darba devēju cīņu par augsti kvalificētiem un talantīgiem speciālistiem, kurus uzņēmumi ir gatavi pārvilināt "par jebkuru cenu". Šādi darbinieki parasti tiek piesaistīti uzņēmumam ar tiešo atlasi ("head hunting"), piedāvājot darbiniekam ļoti konkurētspējīgus atalgojuma nosacījumus. Šādu speciālistu mēnešalga nereti pārsniedz pat uzņēmuma vadītāja darba algu.

Pavisam aptaujā piedalījās vairāk nekā 500 respondentu.