Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Katrs trešais iedzīvotājs uzskata, ka viņa ģimenes finansiālais stāvoklis šogad uzlabosies

© F64

Katrs trešais (33%) Latvijas iedzīvotājs ir optimists un uzskata, ka viņa ģimenes finansiālais stāvoklis 2018. gadā kaut nedaudz, tomēr uzlabosies, savukārt gandrīz ceturtā daļa (24%) iedzīvotāju domā, ka viņu ģimenes finansiālā situācija pasliktināsies, liecina Norvik Bankas veiktā aptauja.

«Prognozes liecina, ka 2018. gads sola noturīgu ekonomisko izaugsmi, tāpēc lielākus vai mazākus ieguvumus savos maciņos sajutīs ikviens no mums, un, plānojot ģimenes budžetu, varēsim atļauties vairāk. Lai ģimenes budžetā veidotu lielāku uzkrājumu, pirmkārt, būtu jāpārskata ikdienas izdevumi, jo to vidū noteikti atradīsies tēriņi, no kuriem varam atteikties, un tādējādi iekrāt vairāk. Otrkārt, naudu vislabāk krāt konkrētam mērķim, piemēram, kopīgam ģimenes ceļojumam vai pirmajai iemaksai auto iegādei, jo tā mērķi sasniegt būs vieglāk. Zīmīgi, ka 23% aptaujāto savus brīvos naudas līdzekļus uzkrās algas kontā, bet 19% - krās krājkontā, savukārt piektdaļa aptaujāto iedzīvotāju aizvien veidos skaidras naudas uzkrājumus,» norāda Norvik Bankas privātpersonu apkalpošanas pārvaldes vadītāja Anna Vjaksa.

Vairāk nekā puse (55%) Latvijas iedzīvotāju jau šobrīd veido uzkrājumus, bet 23% ir apņēmušies to uzsākt tieši 2018. gadā. Turpretī trešdaļa (32%) iedzīvotāju tieši 2018. gadu uzskata par piemērotu gadu naudas tērēšanai, piemēram, labiekārtojot mājokli, iegādājoties sadzīves tehniku vai ceļojot. Savukārt 18% respondentu domā, ka šis ir īstais laiks parūpēties par drošāku nākotni. Interesanti, ka 14% aptaujāto, galvenokārt gados jauni vīrieši (20%), atzīst, ka 2018. gads būs piemērots brīdis, lai veiktu investīcijas - sākot no nekustamā īpašuma līdz kriptovalūtai.

Tieši puse (50%) aptaujāto atzīst, ka 2018. gadā ģimenē veidos vienu kopīgu uzkrājumu un uzkrāto naudu tērēs pēc vajadzības. 26% respondentu izvēlēsies vienu prioritāro mērķi, kuram krāt, un, kad tas būs piepildīts - dosies pretī nākamajam. 20% aptaujāto, galvenokārt, gados jauni cilvēki (31%), kuri ģimenes nodibinājuši nesen, veido vairākus uzkrājumus vienlaikus, sadalot tos konkrētiem mērķiem, piemēram, restorānu apmeklēšanai, izklaides braucieniem utt.