Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis un Mūrniece vienlaicīgi atrodas Āzijā: Kas pildīs prezidenta pienākumus?

© Scanpix

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) vienlaicīga atrašanās ārzemēs ir raisījusi jautājumus par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Neoficiāli vairāki politiķi aģentūrai LETA atzina, ka šī situācija ir neierasta, jo parasti prezidents un Saeimas priekšsēdētāja salāgo jautājumus par prombūtni. Proti, šādi gadījumi ir bijuši, bet parasti tas ir gadījies uz īsāku brīdi. Juristi gan uzsver, ka arī pašlaik gan prezidents, gan Saeimas priekšsēdētāja nav kavēti pildīt pienākumus.

Vējonis savu atvaļinājumu pavada Šrilankā. Jau iepriekš, 27.decembrī, oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" tika publicēta informācija, ka prezidenta prombūtnes laikā, no 5.janvāra līdz 16.janvārim, viņa pienākumus pilda Mūrniece. Tomēr arī Mūrniece devusies ārpus valsts - viņa ir komandējumā uz Ķīnu no 6.janvāra līdz 13.janvārim. Šis komandējums Saeimas priekšsēdētājai apstiprināts 18.decembra Prezidija sēdē.

Ekrānšāviņš no video

Mūrniece kopā ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu spīkeriem šajās dienās uzturas vizītē Ķīnā, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. NB8 valstu parlamentu spīkeriem paredzētas tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Visķīnas Tautas kongresa Pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu un citām augstām Ķīnas amatpersonām, uzsver parlamentā.

Mūrnieces padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Jānis Tomels pastāstīja, ka prezidenta kanceleja šajā laikā nav deleģējusi Saeimai kādu noteiktu prezidenta pienākumu izpildīšanu, piemēram, likumu izsludināšanu vai vēstnieku akreditāciju.

Mūrnieces prombūtnē viņas pienākumus līdz šodienas plkst.15 pildīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS), bet no 11.janvāra plkst.15 līdz 2018.gada 13.janvārim - Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (V), aģentūrai LETA skaidroja parlamenta Preses dienestā.

Vaicāts, vai Mūrniece izpilda Valsts prezidenta vietu, arī atrodoties Ķīnā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) aģentūrai LETA atbildēja apstiprinoši, jo to paredz Satversme un "Latvijas Vēstnesī" publicētie paziņojumi. Viņš uzsvēra, ka šajā laikā viņš neizpildīja Valsts prezidenta vietu, jo saskaņā ar valsts pamatlikumu to var darīt tikai Saeimas priekšsēdētājs.

F64

Saeimas priekšsēdētājas biedrs arī skaidroja, ka 21.gadsimta iespējas ļauj lēmumus šajā laikā pieņemt arī pašam Vējonim. Sīkākus jautājumus šajā kontekstā iespējams uzdot abām valsts amatpersonām pēc viņu atgriešanās, piebilda Daudze.

Lībiņa-Egnere aģentūrai LETA pastāstīja, ka vēsturiski ir bijis dažādi - prezidenta vietas izpildīšana tika nodota arī Saeimas priekšsēdētāja biedram, tomēr vēlāk Gunārs Kusiņš, vadot Saeimas Juridisko biroju, iebilda, ka tā nav laba prakse un esot nepieciešams saskaņot, lai abas amatpersonas vienlaikus nebūtu ārvalstīs. Kopš tā laika saskaņošana vairāk vai mazāk notikusi, bet šoreiz acīmredzot tas nebija iespējams, piebilda politiķe.

Viņa norādīja, ka Saeimas priekšsēdētāja biedrs nevar pildīt pienākumus, kas ir piekritīgi tikai un vienīgi prezidentam. Tomēr, ņemot vērā, ka Saeimas priekšsēdētāja arī nav uz vietas, nepieciešamības gadījumā persona, kas rīkotos, varētu būt Saeimas priekšsēdētāja biedrs, uzskata Lībiņa-Egnere.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka atrašanās ārvalstīs pati par sevi nav galvenais apstāklis, kas var kavēt izpildīt pienākumus. Arī bijušais Saeimas Juridiskā biroja un Valsts prezidenta padomnieks, zvērināts advokāts Edgars Pastars aģentūrai LETA sacīja, ka pēc būtības abas amatpersonas pilda savus pienākumus arī pašlaik, lai arī ir ārvalstīs. Viņš skaidroja, ka Satversmes 52.pantā ir noteikts, ka, prezidentam esot ārvalstīs, viņa vietu izpilda Saeimas priekšsēdētājs, tomēr tā ir drīzāk tradīcija, jo mūsdienu laikmetā tas ir nosacīts kavēklis pienākumu pildīšanai.

Pastars arī uzsvēra, ka valdošā interpretācija nosaka, ka Saeimas priekšsēdētāja biedriem nevar tikt nodoti prezidenta pienākumi. Ir bijušas diskusijas, ka nākotnē viņiem varētu ļaut, bet pašlaik regulējums to neparedz. Jurists piebilda, ka abu amatpersonu vienlaicīga atrašanās ārvalstīs negadās pirmo reizi, tomēr parasti šādās situācijās paziņojumus "Latvijas Vēstnesī" nepublicē.

"Valsts prezidents savus pienākumus pilda, arī atrodoties ārvalstī. Ja Valsts prezidents atbilstoši Satversmes 52.pantā noteiktajam būtu kavēts pildīt savus valsts augstākās amatpersonas pienākumus, tad Saeimas priekšsēdētāja Satversmē noteiktās kompetences ietvaros šos pienākumus izpildītu Valsts prezidenta vietā," sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu, vai Mūrniece Valsts prezidenta vietu izpilda, arī atrodoties Ķīnā.

F64

Valsts prezidenta vietu izpildīt atbilstoši Satversmei ir tiesīga tikai un vienīgi Saeimas priekšsēdētāja, norādīja Meistere, atbildot uz jautājumu, vai Valsts prezidenta vietu izpildīja Daudze, aizstājot Mūrnieci.

Arī Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps aģentūrai LETA sacīja, ka saskaņā ar publikāciju "Latvijas Vēstnesī" ir fiksēts, ka Valsts prezidenta vietu izpilda Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece. Jautājums, kādā veidā tas notiek, būtu jāvaicā parlamentā, skaidroja padomnieks. Valsts prezidenta vietas izpilde pašlaik ir tehniska funkcija, kas nav saistīta ar valsts augstākās amatpersonas gribas paušanu, piebilda Vējoņa padomnieks.

Satversmē ir noteikts, ka Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, ja prezidents atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu.