Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu valodas kursi aizvien izķerti

© F64

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments nesen izsludināja pieteikšanos uz bezmaksas latviešu valodas kursiem, bet nu informē, ka gandrīz visas grupas, kurās mācības tiks sāktas pavasarī, jau ir nokomplektētas.

Vēl ir trīs izglītības iestādes, kurās vakar bija pāris brīvu vietu: Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs, SIA Mensarius un Latvijas pašvaldību mācību centrs (šeit īpaši tiek gaidīti cilvēki bez valsts valodas priekšzināšanām).

Taču interesenti var pieteikties uz kursiem, kas notiks rudenī.

Rīgas pašvaldība kursus rīko kopš 2011. gada, un ikreiz ir bijis liels pieprasījums. Grupas tikušas nokomplektētas īsā laikā.

Līdzīgi notiek arī citās pašvaldībās, kur latviešu valodas kursi bez maksas tiek rīkoti dažādās variācijās - tos apmaksā pašvaldība; tos var apmeklēt, izmantojot kuponus Valsts nodarbinātības aģentūras filiālēs; ar Sabiedrības integrācijas fonda līdzfinansējumu. Kursi attiecīgi paredzēti dažādām sabiedrības grupām - bezdarbniekiem, ārvalstniekiem, cilvēkiem, kuri vēlas iegūt Latvijas Republikas pilsonību u.tml.

Jebkurā gadījumā šie kursi ir ļoti pieprasīti.

Arī Daugavpils pilsētas dome piešķir finansējumu latviešu valodas kursu organizēšanai Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem un sludinājumos norāda, ka prioritāte ir tiem iedzīvotājiem, kuri pirms tam nav apmeklējuši bezmaksas kursus, kuriem latviešu valodas kursi nepieciešami LR pilsonības iegūšanai, valsts valodas prasmes līmeņa iegūšanai vai paaugstināšanai.

Savukārt projekta Integrācijas ABC - 2017 ietvaros piecās Latvijas pilsētās notiek bezmaksas apmācības - integrācijas kursi, kuros Latvijā dzīvojošie ārvalstnieki no 2017. gada septembra līdz 2018. gada decembrim Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Daugavpilī un Rēzeknē var apgūt Latvijas vēsturi, politisko sistēmu, zināšanas par sociālo, izglītības un veselības aprūpes pakalpojumu sistēmu un pieejamību, iepazīties ar situāciju darba tirgū, nodarbinātību, iespēju strādāt algotu darbu vai veidot savu biznesu, kā arī izzināt Latvijas kultūru un tradīcijas.