Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valdība atsakās palīdzēt populārajai grupai "Framest"

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Vērtējot vokālās grupas "Framest" lūgumu valstij līdzfinansēt tās dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, Ministru kabinets ansamblim ieteicis vērsties Valsts kultūrkapitāla fondā (VKKF), vēršot uzmanību, ka tieši tā rīkojusies arī kāda cita Latvijas grupa, kura apstiprināta dalībai Olimpisko spēļu kultūras programmā.

Phjončhanas Olimpisko spēļu laikā vokālajai grupai "Framest" paredzēti vairāki koncerti.

Valdība atbildes vēstulē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai norādīja, ka saskaņā ar Kultūras ministrijas sniegto informāciju 2017.gada augustā tā saņēmusi informāciju no Latvijas vēstniecības Korejā par iespēju Latvijas mūziķiem piedalīties konkursā, kurā tiek izvēlētas mūziķu grupas dalībai Olimpiskajās spēlēs. Saskaņā ar vēstniecības lūgumu Kultūras ministrija izplatīja informāciju par iespēju pieteikties konkursā tās saziņas kanālos, vienlaicīgi vēršot vēstniecības uzmanību uz to, ka nepieciešams meklēt risinājumu ceļa izdevumu segšanai, uzņemoties solidāru atbildību par Latvijas tēlu. Savukārt novembrī Latvijas vēstniecība Korejā paziņoja, ka šajā konkursā uzvarējušas trīs Latvijas grupas - "Laimas muzykanti", "Dagamba" un "Framest".

Ministru kabinets izteica atzinību visām minētajām grupām par sekmīgi izturēto koncertu programmas atlasi, kas apliecina grupu māksliniecisko potenciālu un konkurētspēju.

Taču vienlaikus vēstulē norādīts, ka grupas "Laimas muzykanti" astoņi dalībnieki 2017.gada decembrī pieteicās Radošo braucienu atbalsta programmai VKKF organizētājā konkursā "Tradicionālā kultūra" ar mērķi saņemt finansiālu atbalstu dalībai Olimpiskajās spēlēs. Minētajai programmai var pieteikties tikai fiziskas personas. Saskaņā ar konkursa rezultātiem katram grupas "Laimas muzykanti" dalībniekam ceļa izdevumu segšanai tika piešķirti 700 eiro. Fonda atbalstu pilnā apmērā grupas dalībnieki nesaņēma, jo 2017.gada fonda finansējums šai programmai bija beidzies.

Lai arī pārējās grupas - "Dagamba" un "Framest" - varētu pretendētu uz fonda finansējumu, grupu dalībniekiem kā fiziskām personām fondā ir jāiesniedz pieteikums atbalsta saņemšanai. Saskaņā ar Radošo braucienu atbalsta programmas nolikumu pretendentiem pieteikums jāiesniedz ne vēlāk kā 30 dienas pirms brauciena. Ņemot vērā Olimpisko spēļu sākumu (2018.gada 9.februāris), pretendentiem pieteikumi fondā bija jāiesniedz līdz 9.janvārim, par ko Kultūras ministrija minētās grupas informēja.

Pieteikumus fonds izskata konkursa kārtībā atbilstoši nozares ekspertu lēmumam un attiecīgās nozares finansējuma iespējām. Grupām "Dagamba" un "Framest", kā norādīts vēstulē, būtu jāpiesakās Radošo braucienu programmā "Mūzikas un dejas mākslas nozarē". Papildus ir norādāms, ka šajā programmā ir vērojama ļoti liela projektu konkurence un pieteicēju skaits, tāpēc rezultātu grūti prognozēt. Atbildi par atbalsta piešķiršanu vai noraidījumu pieņem fonda padome, kura jautājumu izskatīs 25.janvārī.

"Framest" pārstāve Kristīne Skvarnaviča aģentūrai LETA pastāstīja, ka grupa iecerējusi pieteikties finansējuma saņemšanai VKKF. Pieteikšanās notiekot elektroniski un to paredzēts izdarīt rīt, 10.decembrī.

Kā ziņots, "Framest" lūdza Saeimas komisiju rast iespēju nodrošināt iespēju apmaksāt aviobiļetes no Rīgas uz Seulu un atpakaļ septiņām personām. Tas kopumā izmaksātu 4900 eiro.

Saeimas komisija vērsusies pie Ministru kabineta ar lūgumu atbalstīt "Framest" dalību Ziemas olimpiskajās spēlēs.