Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pašlaik barikāžu dalībnieki nevar iegūt sociālās garantijas, nodokļu un nodevu atlaides

GAIDĪTS. Barikāžu dalībnieks Valerijs Markuns atgādina, ka Latvijas neatkarības aizstāvji ir ilgi gaidījuši īpašu likumu – daudzu vairs nav starp dzīvajiem, daudziem vajadzīgs atbalsts, jo veselība klibo © F64

Jau no šā gada 1. janvāra stājies spēkā likums Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu. Pašlaik barikāžu dalībnieki nevar saņemt likumā ierakstīto – barikāžu dalībnieka apliecību, līdz ar to viņi nevar iegūt citus labumus – sociālās garantijas, nodokļu un nodevu atlaides. Apliecību nav, jo nav attiecīgu Ministru kabineta (MK) noteikumu, ar kuriem tiktu regulēta gan apliecību izsniegšanas, gan reģistrācijas kārtība.

Likumā noteikts, ka izdevumus, kas saistīti ar barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību izgatavošanu, izsniegšanu un lietvedību, sedz no valsts budžeta. Tāpēc pašlaik Aizsardzības un Finanšu ministrija cenšas noskaidrot, no kuras ministrijas budžeta līdzekļi piešķirami, lai varētu izgatavot apliecības barikāžu dalībniekiem. Tam visam gan vajadzēja būt jau precīzi uzrakstītam, jo šis likums Saeimā pieņemts 2017. gada 22. jūnijā. Barikāžu muzeja vadītājs Renārs Zaļais sacīja, ka MK sēdē pirmdien izskanēja solījums MK noteikumus izstrādāt divu līdz trīs nedēļu laikā. Taču apliecību nevarēs saņemt uzreiz - jau februārī. Saskaņā ar likumā ierakstīto 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība mēneša laikā pēc attiecīgās personas iesnieguma saņemšanas izsniedz apliecību. R. Zaļais lēš, ka ideālā gadījumā apliecības varētu sākt izsniegt martā.

Valerijs Markuns 1991. gada janvārī bija uz barikādēm - viņš, tolaik Bauskas milicis, aizstāvēja Iekšlietu ministriju kopā ar septiņiem saviem biedriem. V. Markuns gaida apliecību, jo daudziem barikāžu dalībniekiem finansiāls atspaids ir nepieciešams. Jaunajiem to nesaprast, viņš saka. Tiem, kuri stāsta, ka barikāžu laikā 1991. gadā rāpoja zem galda, nekāds barikāžu dalībnieka statuss nav vajadzīgs. Viņi to laiku neatceras un neizprot. Viņi arī tagad ir gana jauni un veseli. Taču daudziem no tiem, kuri bija gatavi ar sirdi, dvēseli un savu ķermeni aizstāvēt Latvijas neatkarību 1991. gada janvāra dienās, vajadzīgi medikamenti, jo viņi ir cilvēki gados. Un zāles ir dārgas, atgādina V. Markuns.

Kad tika izstrādāts šis likums, barikāžu laika dalībnieki ierosināja tajā iekļaut arī atlaides medikamentu iegādē. Tagad likumā tik konkrēti nav pateikts, taču 4. pants skan: «Pašvaldība likumos noteiktās kompetences un sava budžeta ietvaros ir tiesīga saistošajos noteikumos paredzēt 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu ieguvušajām personām sociālās garantijas, piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.» V. Markuns cer, ka pašvaldības tiešām būs gatavas palīdzēt. Viņš savu cerību pamato ar ik gadu janvārī pieredzēto un piedzīvoto - ļoti daudzas pašvaldības rīko barikāžu piemiņas pasākumus, tātad - atceras, tātad - neaizmirst.

***

PAR BARIKĀŽU DALĪBNIEKA STATUSU

Persona iegūst 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu un ir tiesīga saņemt barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību, ja ir saņēmusi valsts apbalvojumu 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme; ir saņēmusi Pateicības rakstu par dalību barikādēs 1991. gada janvārī un augustā, kuru tai pasniegusi 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes valde, pamatojoties uz savu nolikumu; ir saņēmusi Pateicības rakstu par dalību barikādēs 1991. gada janvārī un augustā, kuru tai pasniegusi 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības izveidota apbalvošanas komisija, kuras nolikumu apstiprinājusi 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valde.

Avots: Likums Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu