Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

HIV slimnieki no valsts saņem vairāk naudas

© F64

Papildu finansējums šogad valsts apmaksātu terapiju HIV pacientiem ļaus sākt ātrāk, informēja biedrības "Agihas", kas darbojas kā atbalsta grupa ar HIV un AIDS inficētiem cilvēkiem, valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks.

Pēc viņa paustā, ar 2018.gada sākumu notikušas pozitīvas izmaiņas HIV pacientu ārstēšanā, jo līdz šim valsts apmaksāta ārstēšana - antiretrovirālā terapija - tika sākta tad, kad viņu CD4 šūnu skaits bija 350 un zemāks, kā rezultātā daudziem terapiju nācās gaidīt pat vairākus gadus. Turpmāk valsts apmaksātu terapiju varēs sākt, kad pacienta CD4 šūnu skaits būs sarucis līdz 500.

Pēc Veiķenieka paustā, Latvija un Lietuva ir vienīgās valstis Eiropas Savienībā (ES), kuras HIV pacientu ārstēšanu nesāk uzreiz pēc infekcijas atklāšanas. Lietuva šogad plāno pilnībā atteikties no ierobežojumiem HIV ārstēšanas sākšanā, savukārt Latvijas Veselības ministrijas izstrādātais HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, B un C hepatīta izplatības ierobežošanas rīcības plānu 2018.-2020.gadam paredz sākt agrīnāku HIV terapiju.

Pasaules Veselības organizācijas rekomendē sākt šo terapiju, kad vīrusa infekcija tiek atklāta vai vismaz tad, kad CD4 šūnu skaits ir sarucis līdz 500.

Stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) Infektoloģijas poliklīnikas vadītāja, sertificēta infektoloģijas un dermatoveneroloģijas ārste Inga Ažiņa aicina visus HIV pacientus, kuri līdz šim nav varējuši saņemt terapiju šūnu skaita ierobežojuma dēļ, izmantot valsts sniegto iespēju un sākt ārstēšanos. Pacientiem jāvēršas LIC, lai veiktu analīzes, noskaidrotu pašreizējo veselības stāvokli un, ja nepieciešams, sāktu lietot medikamentus.

Biedrības "Agihas" vadītājs cer, ka šogad ieviestās izmaiņas HIV pacientu ārstēšanā aizsāks pozitīvu pavērsienu Latvijā un nodrošinās samazinājumu jauno HIV gadījumu dinamikā. "Mūsdienās HIV infekcija ir vadāma ar medikamentiem. Pacients, kas lieto zāles, ne tikai uzlabo savu veselības stāvokli un dzīves kvalitāti, bet arī kļūst drošs apkārtējiem un pagarina savu dzīvi," skaidroja Veiķenieks.

Viņš uzsvēra, ka ārstēts HIV pacients infekciju tālāk neizplata, bet tas, kurš zina, ka ir inficēts, savus partnerus inficēs daudz retāk nekā tāds, kurš nezina. Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā eksprestesti 17 HIV profilakses punktos ir pieejami bez maksas un anonīmi.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, uz 2017.gada 1.oktobri Latvijā bija reģistrēti 5449 HIV pacienti.

Pēc VM paustā, Latvijā šobrīd ārstēšanu saņem ap 38% no HIV inficētām personām, turklāt Latvijā turpinās apjomīgs jauno HIV gadījumu skaita pieaugums. 2016.gadā Latvija ieņēma 1.vietu ES pēc jauno HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotājiem (18,5 gadījumi pret 5,9 gadījumiem vidēji ES un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs). 2017.gada pirmajos 11 mēnešos Latvijā konstatēti 260 jauni HIV gadījumi.