Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krona pacientiem kompensēs arī bioloģiskās zāles

Ilustratīva bilde © pixabay.com

Jaunā gada sākumā valdība beidzot apstiprināja izmaiņas noteikumos, lai Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzes pacientiem būtu pieejamākas zāles.

Veselības ministrija arī Neatkarīgajai apstiprināja, ka simts procentu apmērā no šā gada tiks kompensētas arī bioloģiskās zāles, tiesa, tikai tie divi medikamenti, kas iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā.

Izmaiņas kompensējamo zāļu sistēmā paredz, ka Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzes pacientiem zāļu kompensācijas apmērs ir paaugstināts no 75, kā tas bija līdz šim, uz 100 procentiem. Krona slimība un čūlainais kolīts ir hroniskas, bieži progresējošas slimības ar augstu invaliditātes risku, kuras var skart jebkuru gremošanas trakta daļu. Savukārt psoriāze ir viena no visbiežāk sastopamajām ādas slimībām, kas industriāli attīstītās valstīs skar vidēji pusotru līdz divus procentus iedzīvotāju. Ironiski, ka Veselības ministrija norāda, ka iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes smagāko formu gadījumā svarīga ir regulāra zāļu lietošana un parasti vienlaikus jālieto vairākas zāles, vienlaikus apzinoties, ka līdz šim augstā līdzmaksājuma dēļ, kas bija pacientiem jāpiemaksā, lai saņemtu zāles, īpaši jaunākās paaudzes, bioloģiskos medikamentus, pacienti nevarēja zāles atļauties iegādāties. Par zāļu kompensācijas apmēru Krona slimības pacienti cīnījās vairākus gadus. Jau pagājušajā gadā Saeima, pieņemot budžeta likumu, nobalsoja par pusmiljona eiro piešķiršanu šai pacientu grupai, lai palielinātu kompensācijas apmēru, taču šie papildu līdzekļi netika izmantoti Krona slimības, čūlainā kolīta un psoriāzes pacientu labā.

No 2014. gada pacientiem ar Krona slimību un čūlaino kolītu kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļautas divas bioloģiskās izcelsmes zāles. Tomēr pacienti ne vienmēr spēj iegādāties šīs zāles, jo līdzšinējais pacienta līdzmaksājums pie 75 procentu kompensācijas apmēra ir aptuveni 200 eiro mēnesī, apliecina Veselības ministrijā. Līdz šim pacientiem ar psoriāzi finansējuma trūkuma dēļ valsts vispār nekompensēja bioloģiskās izcelsmes zāles. Šo jautājumu Veselības ministrija apskatīja ziņojumā par veselības aprūpes reformu, kur bioloģiskās izcelsmes medikamentu kompensāciju psoriāzes pacientiem norādīja kā prioriāti. No šā gada bioloģiskās zāles 100% apmērā kompensēs arī psoriāzes pacientiem. Veselības ministrijā Neatkarīgajai apstiprina, ka medikamentu kompensācijas apmēra palielināšana Krona slimībai, čūlainajam kolītam un psoriāzei veselības nozares budžetam izmaksās 1,2 miljonus eiro.