Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ES sviesta cena samazinās, Latvijā dubultojas

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Lai gan Eiropas Savienībā (ES) sviesta cenas sāka pazemināties jau pagājušā gada septembrī, Latvijā sviesta cena pērn novembrī bija par 51% augstāka nekā pirms gada, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati liecina, ka ES sviesta cenas jau pērn septembrī sāka pazemināties, bet jo īpaši straujš kritums notika pagājušā gada oktobrī un novembrī. Pērnā gada novembra vidū sviesta cena bija 5,3 eiro kilogramā, kas ir tikai par 28% augstāka nekā pirms gada.

Tikmēr Latvijā, pretēji tendencēm ES, sviesta cena līdz šim turpina pieaugt, pērn novembrī sasniedzot 5,89 eiro kilogramā, kas ir par 51% vairāk nekā pirms gada.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati arī liecina, ka ES turpināja pazemināties arī vājpiena pulvera cena, kas pērn novembra vidū ES vidēji sasniedza 1,51 eiro kilogramā un bija par 26% mazāka nekā pirms gada. ES intervences krājumos esošo vājpiena pulvera krājumu pārdošana nesekmējas. Pēdējā pārdošanas konkursā pērn 14.decembrī EK noraidīja visus iesniegtos pārdošanas piedāvājumus.

Vienlaikus ES piena produktu eksports joprojām attīstās sekmīgi. Sviesta eksports pērnā gada deviņos mēnešos ir samazinājies par 17%, taču par 41% pieaudzis eksports vājpiena pulverim, par 5% - sieram, par 2% - pilnpiena pulverim. Sviesta eksports ir samazinājies arī globālā mērogā, taču tā imports pasaulē samazinājies tikai par 3%. Tas nozīmē, ka lielākie sviesta importētāji - Krievija un Ķīna - turpina sviesta importu palielināt un eksports samazinās galvenokārt uz mazākiem tirgiem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta datiem Latvijā sviesta cena pērn oktobrī bija par 87% augstāka nekā pirms gada, kamēr ES sviesta cenas sāka pazemināties jau pagājušā gada septembrī. Kamēr ES pērn novembra vidū sviesta cena vidēji bija 5,3 eiro kilogramā, kas ir tikai par 28% augstāka nekā pirms gada, Latvijā, pretēji tendencēm ES, sviesta cena turpināja pieaugt un pērn oktobrī bija vidēji par 87% augstāka nekā pirms gada.

Iepriekš ziņots, ka pagājušā gadā strauji palielinājušās piena produktu un sevišķi - sviesta cenas. Pēc Konkurences padomes (KP) secinājumiem, sviesta cenas apmēru nosaka globālās tendences, pašizmaksas palielināšanās pārstrādes procesā izejvielu ierobežotās pieejamības dēļ, kā arī mazumtirgotāju uzcenojums.