Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Jaunais gads atnesis ziņas pensionāriem un ģimenēm. Kādas?

© pixabay.com

Šis gads atnesīs dažādus jaunumus ikvienā dzīves jomā, taču pārmaiņas skars arī sociālos jautājumus, īpaši pensiju saņēmējiem un ģimenēm. Tiesa, ģimenēm ar bērniem izmaiņas pabalstu izmaksā gan būs tikai no marta.

Lielākas pensiju piemaksas

Šogad tiks pārrēķinātas pensijas, kuras piešķirtas krīzes gados. Labklājības ministrija informē, ka 2018. gadā pārrēķinās pensijas (vecuma, apgādnieka zaudējuma un izdienas pensijas), kuras piešķirtas vai pārrēķinātas 2012., 2013., 2014. un 2015. gadā. Pārrēķinot pensijas, tās palielināsies iedzīvotājiem, kuri pensijas sāka saņemt ekonomiskās krīzes laikā, kad tika piemērots negatīvs pensijas kapitāla indekss. Pensiju pārrēķins notiks automātiski, un pensiju saņēmējiem papildus nekas nav jādara. Pārskatīto pensijas apmēru noteiks no 2018. gada 1. janvāra un par periodu no 1. janvāra to izmaksās līdz 2018. gada septembrim.

No 2018. gada 1. jūlija paaugstinās pensiju piemaksas apmēru par vienu apdrošināšanas stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. Līdzšinējā eiro vietā tas būs 1,5 eiro. Tāpat šogad pensiju indeksācijā ņems vērā arī darba stāžu. No 2018. gada 1. oktobra vecuma pensijām ar lielu apdrošināšanas stāžu pensiju indeksācijā piemēros lielāku daļu no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma procentiem: 60 procentus, ja apdrošināšanas stāžs no 30 līdz 39 gadiem, un pensijām, kas piešķirtas par darbu kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un smagos darba apstākļos, un 70 procentus, ja apdrošināšanas stāžs ir 40 un vairāk gadu.

Atbalsts audžuģimenēm

No šī gada lielāks būs pabalsts audžuģimenei bērna uzturam - līdz bērna sešu gadu vecumam 215 eiro, bet bērnam vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem - 258 eiro (līdz šim tas bija attiecīgi 95 un 114 eiro). Savukārt atlīdzība audžuģimenei par pienākumu pildīšanu būs atkarīga no aprūpē esošo bērnu skaita. Par vienu audžuģimenē ievietoto bērnu atlīdzības apmērs mēnesī būs vienāds ar bērna kopšanas pabalsta apmēru personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, tas ir, 171 eiro. Ja audžuģimenē ievietoti divi bērni, atlīdzības apmērs būs 222 eiro, bet ja trīs un vairāk bērnu - 274 eiro (līdz šim - 113,83 eiro neatkarīgi no audžuģimenē esošo bērnu skaita). Labklājības ministrija informē, ka būs pārejas periods atlīdzības aprēķināšanā, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu veikt nepieciešamās izmaiņas informācijas sistēmās. VSAA pārrēķinās atlīdzības apmēru, un starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 31. jūlijam. Tāpat par cilvēkiem, kuri saņem atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu un nav sociāli apdrošināti, valsts veiks sociālās apdrošināšanas iemaksas.

No šī gada ir palielināta atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpi sociāli apdrošinātām personām, kuras aprūpē bērnu līdz astoņu gadu vecumam - atlīdzības apmērs būs 70 procenti no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Pārējiem saņēmējiem atlīdzību maksās esošajā apmērā - 171 eiro. Ja adoptētājs aprūpēs vienlaikus vairākus bērnus, par nākamo piešķirs piemaksu 171 eiro apmērā.

Ģimenēm atbalsts mainās

Ģimenēm, kurās ir vismaz divi bērni, papildus esošajai ģimenes valsts pabalsta sistēmai darbosies jauns atbalsta mehānisms - piemaksa. Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta ģimenēm, kurās ir divi bērni, būs 10 eiro mēnesī, par trīs bērniem - 66 eiro mēnesī. Par katru nākamo bērnu piemaksas apmērs būs par 50 eiro mēnesī lielāks nekā par iepriekšējo kopējo audzināmo bērnu skaitu ģimenē. Tas nozīmē, ka par četriem bērniem piemaksa būs 116 eiro mēnesī; par pieciem bērniem - 166 eiro mēnesī; par sešiem bērniem - 216 eiro mēnesī.