Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aicina arī citus sekot Rokpeļņa piemēram un atzīties, ka sadarbojušies ar čeku

© F64

Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanās, ka viņš reiz sadarbojies ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju (VDK), lai gan vienlaikus izjutis naidu pret čekistiem un komunistiem, izraisīja lielu ažiotāžu. Žurnālste Anda Burve-Rozīte facebook aicina arī citus neklusēt un runāt par to, kāpēc piekrita sadarboties, kā tas notika, ko tieši ziņoja.

"Līdz ar atzīšanos par sadarbību ar čeku Jānis Rokpelnis, kā lasu intervijas pārstāstā Delfos, vaicājis, vai lasītāji viņam piedos/izteicis bažas, ka nepiedos.

Tas man personīgi liek domāt par, lūk, ko: kas es tāda esmu, lai nepiedotu? Atmodas laika pusaudzis, visu līdzšinējo dzīvi kā pieaugušais pavadījusi neatkarīgajā Latvijā. Nepiedzīvojusi iekšējo ētisko uzstādījumu pārbaudi reālās situācijās. [....]

F64

Es gribu izteikt atbalstu Jānim Rokpelnim par to, ka viņš izlēma neklusēt un izstāstīja notikušā apstākļus. Aicinu arī pārējos 582 kultūras darbiniekus, kuru vārdi atrodami čekas maisos, runāt par to, kāpēc piekrita sadarboties, kā tas notika, ko tieši ziņoja.

Sabiedrību savukārt aicinu izmantot Jāņa un, iespējams, citu personu atklāto, kas var sekot, nevis riešanai - tas NEKO uz labu nemainīs, bet sistēmas metožu izzināšanai caur konkrētiem savervēto stāstiem, kā arī godīgām pārdomām, ko paši domātu un darītu līdzīgos apstākļos," raksta Anda Burve-Rozīte.

Jau ziņots, ka dzejnieks Rokpelnis atzinis savu sadarbību ar čeku.

Pilnu interviju ar dzejnieku lasiet: http://nra.lv/latvija/232634-janis-rokpelnis-es-biju-vdk-agents.htm