Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rokpeļņa atzīšanos saista ar politisku motīvu

© F64

Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanās par sadarbību ar čeku, var bnūt politisku motīvu vadīta, intervijā Latvijas Radio pieļāva bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Kangeris piebilda, ka augsti nevērtētu Rokpeļņa atzīšanos. Ir cilvēku grupas, kas negrib pieļaut čekas maisu satura publiskošanu. Iespējams, ar Rokpeļņa gadījumu tiek mēģināts parādīt, ka VDK dokumentus nevajag publicēt.

Viņš uzsvēra, ka komisija nevienu cilvēku negrib sodīt vai aprunāt. Piemēram, Rokpelnis apgalvo, ka ar saviem ziņojumiem nav nodarījis nevienam kaitējumu. Varbūt tā ir, pieļāva Kangeris.

Kā piemēru viņš minēja akadēmiķi Jāni Stradiņu, kurš esot braucis komandējumos uz ārzemēm, lai piedalītos zinātniskās konferencēs un par tām, rakstījis atskaites. "Vai viņš kādam skādēja ar to? Viņš palīdzēja padomju sistēmai saprast rietumu zinātniskās pētniecības virzienus," teica Kangeris.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

"Latvijas Avīze" ir publiskojusi Stradiņa vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, kurā skaidro savu saistību ar VDK un atsakās no Triju zvaigžņu ordeņa. "Nekad neesmu uzskatījis sevi par VDK aģentu vai ziņu pienesēju šai komitejai, nedz arī esmu rakstījis ziņojumus ar paša parakstu vai kādu segvārdu ne par vienu no kolēģiem iekš - un ārzemēs. Esmu gan rakstījis zinātniskas atskaites par vairākiem ārzemju komandējumiem," norādījis Stradiņš.

Kā ziņots, Rokpelnis sadarbojies ar Latvijas PSR VDK, lai gan vienlaikus izjutis naidu pret čekistiem un komunistiem, to dzejnieks atzinis laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Kangeris šaubās, ka Rokpeļņa rīcība, varētu mudināt arī citus cilvēkus rīkoties līdzīgi.