Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Var palīdzēt: Vāc ziedojumus Smiltenes evanģēliski luteriskajai baznīcai

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Nodibinājums "Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas atbalsta fonds" uzsāk ziedojumu vākšanu Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas jumta rekonstrukcijai projektā projekta "Gaismas ceļš caur gadsimtiem", liecina Smiltenes novada domes informācija.

Smiltenes evaņģēliski luteriskā draudze kā partneris projekta "Gaismas ceļš caur gadsimtiem" laikā plāno veikt Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas jumta atjaunošanu, veicot koka konstrukciju nomaiņu un atjaunošanu un ar to saistīto griestu seguma un jumta apdares elementu atjaunošanu. Projektā paredzēta zvanu torņa skārda seguma nomaiņa, torņa koka konstrukciju remontēšana un protezēšana, torņa smailes vējrāža atjaunošana. Projekta ietvaros baznīcas tornī plānots izveidot ekspozīciju par Smiltenes pilsētas, baznīcas un līdzcilvēku gaitām.

Plānotās baznīcas jumta atjaunošanas izmaksas ir 300 000 eiro, no kuriem pusi sedz ERAF finansējums, bet otra puse ir jāsedz no Smiltenes evaņģēliski luteriskās draudzes un baznīcas atbalsta fonda piesaistītiem ziedojumiem (naudas līdzekļu un būvmateriālu veidā).

Pašlaik no atbalsta fonda dalībniekiem savākti 15 000 eiro, kā arī saņemti ziedojumi, kuri kopsumma ir 5716 eiro, taču ar to nepietiek remontdarbiem, tādēļ arī uzsākt ziedojumu vākšana, lai savāktu nepieciešamo summu.

Draudzei un fondam ir Sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas 2017. gadā atļauj juridiskām personām iegūt ienākuma nodokļa atlaidi par sniegtiem ziedojumiem.

Jau vēstīts, ka projektā "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" atjaunos Alūksnes pilsdrupu Dienvidu torni, Paviljonu-rotondu Tempļa kalnā, Mauzoleju Alūksnes muižas parkā un Alūksnes stacijas bagāžas šķūni Alūksnes novadā, Stāmerienas pili Gulbenes novadā un Smiltenes evaņģēliski luterisko baznīcu Smiltenes novadā, kā arī Cesvaines pili Cesvaines novadā.

Projekta kopējās izmaksas lēstas 4,23 miljonu eiro apmērā. 1,87 miljonus eiro no tiem segs ERAF. Attiecināmais pašvaldību budžeta finansējums lēšams 217 488 eiro apmērā, savukārt no valsts budžeta dotācijām pašvaldībām tiks segti 89 066 eiro, un privātās attiecināmās izmaksas ir 24 855 eiro. Pašvaldību un draudzes līdzfinansējums ir 2,02 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā pie Smiltenes evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcas un Smiltenes Romas katoļu draudzes nama aizdedzināti atkritumi un riepas. Degšanas rezultātā apsvilušas Smiltenes evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcas durvis un nokvēpusi baznīcas siena, bet Smiltenes Romas katoļu draudzes nams apdedzis aptuveni kvadrātmetra platībā gan no ārpuses, gan nedaudz arī iekšpusē.

Par notikušo uzsākti divi kriminālprocesi pēc 185.panta otrās daļas par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā vai ja tā izdarīta lielā apmērā. Tāpat arī aizturēts aizdomās turamais 1982.gadā dzimis lietuvietis.