Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Olimpiskā delegācija izmaksās 4,2 miljonus eiro

© AFP/ SCANPIX

XXIII ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, Dienvidkorejā, no Latvijas piedalīsies 30 līdz 40 sportisti, bet delegācijā kopumā būs 150 cilvēku – gan tereneri, mediķi un apkalpojošais personāls, gan viesi un oficiālas valsts amatpersonas. Kopumā delegācija izmaksās 4,2 miljonus eiro.

Šajās spēlēs Latviju pārstāvēs mazāks sportistu skaits nekā iepriekš, jo zināms, ka uz tām nebrauc mūsu valsts hokeja izlase. Sākotnēji bija plānots, ka būs 46 dalībnieki, taču nu ir zināms, ka atkritusi arī kērlinga komanda sešu cilvēku sastāvā, tātad paliek 40 sportisti. Precīzs skaits gan būs zināms vēlāk, jo pašlaik noslēdzas kvalifikācijas sacensības dažādās disciplīnās, Saeimas Sporta apakškomisijā skaidroja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs un Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers. Viņš pieļāva, ka no augstākajām valsts amatpersonām olimpiskajās spēlēs būs klāt Valsts prezidents Raimonds Vējonis un izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis kā atbildīgās ministrijas pārstāvis. Izskanēja informācija, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas varētu braukt arī viņa biroja vadītājs Andis Geižāns. LOK viesu sarakstā, kā to nosaka savstarpējais līgums, būs arī Latvijas delegācijas tērpu izgatavotāji, poļu uzņēmuma 4F pārstāvji un citi sponsori - kopumā deviņi cilvēki. Šoreiz pirmo reizi līdzi brauks arī drošības darbinieks - Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs, kas darbosies koordinācijas centrā Seulā. Ž. Tikmers uzsvēra, ka olimpiskajā ciematā dzīvos tikai sportisti, treneri un apkalpojošais personāls, bet pārējie - ārpus tā.

Aprēķini liecina, ka olimpiskā delegācija kopumā izmaksās 4 220 771 miljonu eiro, neņemot vērā sportistu reklāmas līgumus un personisko finansējumu: no LOK - 855 132 eiro, no Latvijas olimpiskās vienības - 671 137 eiro (treniņiem, medicīnas pakalpojumiem, komandējumiem), no IZM tehniskajai programmai ekipējuma un tehniskā nodrošinājuma pilnveidošanai - 680 225 eiro, no Latvijas olimpiešu sociālā fonda pabalstiem 43 sportistiem un 23 treneriem - 858 600 eiro, no olimpiskās solidaritātes programmas sportistu atbalstam - 214 334 eiro, no ziemas sporta veidu federācijām - 941 343 eiro (no tām visvairāk finansējumu piesaistījusi Bobsleja un skeletona federācija - 301 000 eiro). Ž. Tikmers norādīja, ka LOK izmaksās ir ietverts arī ekipējuma komplekts (2624 eiro), kas sastāv no 45 apģērba gabaliem, ko saņems katrs delegācijas dalībnieks, kopējie tēriņi šai pozīcijai - 387 425 eiro. Tāpat ir vēl virkne citu tēriņu, piemēram, aviobiļetes - 161 000 eiro, komandējuma dienas nauda - 24 600 eiro, sporta ekipējuma un inventāra transportēšana - 11 200 eiro. Tāpat paredzēts par 34 500 eiro izdot grāmatu Latvija Phjončhanā, kā arī tērēt 76 450 eiro reklāmai, reprezentācijai un mārketingam.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis arī kliedēja bažas, ka olimpiskajai komandai varētu rasties problēmas sakarā ar Latvijas antidopinga aģentūru, kura tikai nākamgad tiks pārveidota par neatkarīgu iestādi. Latvijas Sporta federāciju padomes vadītājs Einars Fogelis piebilda, ka noslēgts līgums ar aģentūru par vēl 14 000 eiro piešķīrumu šajā gadā, lai varētu veikt visas analīzes.