Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Pasaules Banka palīdzēs Latvijai iekasēt vairāk nodokļu

© REUTERS/ SCANPIX

Pasaules Banka palīdzēs Latvijai efektivizēt valsts nodokļu administrēšanu, lai panāktu palielinājumu nodokļu iekasēšanā.

Pasaules Bankā norādīja, ka Latvijas valdība ir lūgusi atbalstu no Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta dienesta (SRAD), un Pasaules Banka ir noslēgusi vienošanos ar Eiropas Komisiju.

Ēnu ekonomika Latvijā tiek lēsta gandrīz 25% apmērā no oficiālā iekšzemes kopprodukta, kamēr, piemēram, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas vidējais rādītājs ir 14%. Tāpēc valsts nodokļu administrācijas efektivitātes uzlabošana ir valdības prioritāte.

"Pasaules Banka, ņemot vērā tās atzīto starptautisko kompetenci, ir labā pozīcijā darbam ar Latviju nodokļu stratēģijas jautājumos. Mēs esam pārliecināti, ka taisnīgāka un efektīvāka nodokļu sistēma var palīdzēt valstij veidot spēcīgāku ekonomiku un mazināt sociālo atstumtību," teica Pasaules Bankas par Latviju atbildīgais direktors Karloss Pinerua, norādot, ka Pasaules Banka analītiskajā darbā koncentrēsies uz trim galvenajām jomām - pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksāšana, saistību izpildes pārvaldība un audits, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta analītiskā kapacitāte.

Tehnisko atbalstu nodrošinās Pasaules Banka sadarbībā ar Eiropas Komisijas SRAD. Tas ietvers dažādu PVN krāpšanas veidu analīzi un ieteikumus efektīvām metodēm PVN krāpšanas novēršanai konkrētās nozarēs, veicot atbilstošus kontroles pasākumus.

Pasaules Banka arī izstrādās metodes un instrumentus, lai noteiktu PVN plaisas pēc nozares veida un uzņēmējdarbības formas, piemēram, lieliem, vidējiem un maziem uzņēmumiem. Pasaules Bankas sniegtais tehniskais atbalsts ietvers arī ieteikumus par īstenojamo politiku un palīdzību Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta speciālistiem.

Šo projektu finansē Eiropas Savienība, izmantojot Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta programmu. Eiropas Komisijai un Pasaules Bankai ir kopīgs mērķis veidot konkurētspējīgas ekonomikas un veicināt izaugsmi veicinošas reformas - stratēģijas "Eiropa 2020" mērķi, kas balstīti gudrā, ilgtspējīgā un iekļaujošā izaugsmē.

Pasaules Banka ir starptautiska finanšu institūcija, kuras apņemšanās ir apkarot nabadzību, palielināt kopējo labklājību un veicināt ilgtspējīgu attīstību.