Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Uzzini, kad Latvijā varētu atklāt kalnu slēpošanas trases

© F64

Kalnu slēpošanas trases ziemas sezonu varētu atklāt, kad Latvijā iestāsies pietiekami zema gaisa temperatūra, atzina aptaujātie ziemas atpūtas un sporta kompleksu pārstāvji.

Talsu novada "Dziļlejās" esošās slēpošanas trases "Kamparkalns" īpašnieks Almants Kalniņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka patlaban trase vēl nav sākusi ziemas sezonu, jo līdz šim nav bijusi pietiekami zema gaisa temperatūra. "Kalns darbu varētu sākt, kad tie mīnusi būs tādi stabilāki," sacīja Kalniņš.

Taujāts, kad slēpošanas trase uzsāka pagājušo ziemas sezonu, "Kamparkalna" īpašnieks norādīja, ka tas notika šā gada janvāra sākumā, piebilstot, ka par sezonas sākumu šogad pagaidām vēl grūti spriest.

Runājot par līdz šim izrādīto cilvēku interesi, Kalniņš atzina, ka bija cilvēki, kas līdz ar pirmo sniegu zvanīja un interesējās par iespējām slēpot uz kalna. Tomēr viņš uzsvēra, lai uzturētu uzsnigušo sniegu un pašu kalnu, ir nepieciešams "kārtīgs sals".

Vaicāts, vai nepastāvīgie laikapstākļi ietekmē piedāvāto pakalpojumu izcenojumu, "Kamparkalna" īpašnieks norādīja, ka tam nav būtiskas ietekmes, piebilstot, ja būs gaidāmas kādas cenu izmaiņas, tad tās būs minimālas. "Mēs teorētiski varam strādāt četras vai astoņas nedēļas, jo mēs nezinām, cik ilgi sniegs turēsies. Pastrādājot vairākas sezonas, mēs redzam to vidējo aritmētisko, līdz ar to mēs tā nelēkājam ar cenām," sacīja Kalniņš.

Cēsu apkārtnē Cīrulīšu pagastā esošā atpūtas kompleksa "Žagarkalns" īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Juris Žagars aģentūrai LETA norādīja, ka slēpošanas trase ir gatava jaunajai ziemas sezonai, tomēr ir svarīgi sagaidīt pietiekami zemu temperatūru, lai varētu sākt ražot sniegu. "Vismaz uz vienu nakti 10 līdz 12 stundas vajag -3 vai -3,2 grādus, lai varētu sākt ražot sniegu," skaidroja Žagars.

Pēc viņa teiktā, par kalna darbības uzsākšanu varēs spriest nākamās nedēļas sākumā, kad tiek solītas zemākas gaisa temperatūras.

"Nākamnedēļ aukstuma vilnim jābūt. Jautājums, vai tas vilnis būs 24 stundas, lai "Žagarkalns" varētu atvērt trases. Pagaidām izskatās, ka uz Ziemassvētkiem paspēsim vienu trasi atvērt," teica atpūtas kompleksa īpašnieks.

Vaicāts, kad slēpošanas trase tika atvērta pagājušajā sezonā, Žagars sacīja, ka tās darbība bija periodiska, jo sākotnēji tā tika atvērta pērn novembra sākumā, tomēr pēc Lāčplēša dienas sasnigusī kārta paspēja nokust. Tomēr oficiāli ziemas sezona tika sākta šā gada janvāra sākumā. "Tomēr gribētu uzsvērt, ka dabīgajam sniegam nav nekāda sakara ar slēpošanu. Sniega kārtai, kas ir līdz 50 centimetriem, nav nekādas citas kā tikai dizaina un estētikas nozīme. Kalna darbība balstās tikai uz mākslīgo sniegu, ko var sākt ražot -3 grādos, ja uzsnieg piecu centimetru sniega kārta," norādīja "Žagarkalna" valdes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka līdz šim bijusi izteikta cilvēku interese par iespējām slēpot uz kalna, jo bieži tiek zvanīts un apmeklēta atpūtas kompleksa mājaslapa.

Savukārt taujāts, kā nepastāvīgie laikapstākļi ietekmē "Žagarkalna" pakalpojumu izcenojumu, Žagars sacīja, ka laikapstākļi nav būtiskākais faktors, kas to nosaka. Pēc viņa teiktā, cenas veido elektrības, degvielas un personāla algošanas izmaksas.

Engures novada Dižkalnos esošā atpūtas kompleksa "Milzkalns" biroja vadītāja Ieva Rasa aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban kalna slēpošanas trase nav sākusi darbību, jo uzsnigusī sniega kārta un gaisa temperatūra nav uzskatāma par pietiekamu sezonas sākumam.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka "Milzkalns" ziemas sezonai ir pilnībā gatavs, taču aptuveni pateikt, kad varētu sākt sezonu, nav iespējams. "Par sezonas sākumu nojaušam apmēram nedēļu līdz četras dienas pirms sezonas sākuma, jo mūsu darbība ir atkarīga tikai un vienīgi no laikapstākļiem. Laika ziņām, diemžēl, nav iespējams ticēt ilgāku laiku uz priekšu, lai gan laika ziņas tiek pārbaudītas trīs līdz četras reizes dienā, lai saprastu tendences," sacīja Rasa.

Pēc viņas teiktā, jau ir skaidrs, ka šogad ziemas sezona noteikti nesāksies agrāk ka citus gadus "Ir bijuši gadi, kad esam atvērušies arī novembrī, kaut uz īsu laiciņu. Vēlākais ir bijis janvāra vidus. Kā būs šogad - redzēsim. Vēl joprojām ceram uz Ziemassvētkiem, lai visiem ir skaista Ziemassvētku noskaņa," piebilda "Milzkalna" pārstāve.

Viņa atgādināja, ka slēpošanas trase strādā ar mākslīgo sniegu un dabīgajam sniegam ir tikai estētiska nozīme, līdz ar to, lai varētu sākt pūst mākslīgo sniegu, vismaz nedēļu gaisa temperatūrai jābūt zem nulles vai jābūt četru metru biezai sniega segai.

Vaicāta, kad "Milzkalns" sāka iepriekšējo sezonu, Rasa norādīja, ka tā tika sākta aizvadītā gada 11.decembrī, kas ilga līdz 18.decembrim. Tam sekoja pārtraukums līdz šā gada 4.janvārim un ar pārtraukumiem ziemas sezona ilga līdz 12.martam.

Tāpat atpūtas kompleksa pārstāve norādīja, ka nepastāvīgo laikapstākļu ietekmē "Milzkalna" piedāvāto pakalpojumu cenas nepieaugs.

Savukārt Pierīgā esošā atpūtas parka "Rāmkalni" tehniskais direktors un valdes loceklis Andis Jansons aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām parkā esošā slēpošanas trase nav uzsākusi darbību, jo to nosaka laikapstākļi, kuri nav līdz šim tam nav bijuši atbilstoši.

Vaicāts, kad pagājušajā sezonā sākta trases darbība, Jansons sacīja, ka tā tika atvērta šā gada janvāra vidū. Turpretī, runājot par līdzšinējo interesi, "Rāmkalnu" valdes loceklis sacīja, ka cilvēki pagaidām to nav izrādījuši, jo pašiem ir skaidrs, ka bez lietus nekādu citu pastāvīgu laikapstākļu patlaban nav.

Vienlaikus taujāts, kā laikapstākļi ietekmēs atpūtas parka slēpošanas trases izcenojumu, Jansons uzsvēra, ka pakalpojumu cenās nav paredzētas izmaiņas.