Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Arodbiedrība cer, ka jaunā valdes locekle nepakļausies politiskai ietekmei

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Latvijas Radio (LR) arodbiedrība cer, ka jaunā LR valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere nepakļausies nekādai politiskai ietekmei.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LR arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Mudīte Paegle, arodbiedrība negribētu pieļaut, ka Dikas-Bokmelderes politiskā pagātne varētu ietekmēt LR darbību. Viņa uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi pasargāt LR raidījumu veidotājus no politiskas ietekmes, lai neapdraudētu radio redakcionālo neatkarību.

Vienlaikus Paegle sacīja, ka, ja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) apstiprinājusi Diku-Bokmelderi LR valdes locekļa amatā, tad, visticamāk, viņa padomei ir pierādījusi savu atbilstību amatam.

Vaicāta, vai viņa ir pazīstama ar Dikas-Bokmelderes iepriekšējo profesionālo pieredzi, LR arodbiedrības valdes priekšsēdētāja norādīja, ka viņa jaunās LR valdes locekles vārds bija zināms kā komunikācijas speciālistei.

"Viņa būs viena no LR valdes loceklēm. Tā kā valdes lēmumi ir koleģiāli, pārējo divu valdes locekļu atbildība ir nodrošināt, lai padomes lēmumi būtu neitrāli. Bet tā mēs [arodbiedrība], protams, ka kolektīvi neesam apsprieduši šo jautājumu. Izskanējuši dažādi viedokļi un šaubas, bet laiks rādīs, vai tām ir pamats," sacīja Paegle.

LR žurnālists Aidis Tomsons sociālajā tīklā "Twitter" uzsvēra, ka gadījumā, ja tiks novēroti centieni ietekmēt LR saturu, žurnālisti par to neklusēs. "Pat nezinu, ko vēl varu pateikt par LR jauno valdes locekli. Ar tādu iesākumu viņai būs grūti kaut ko izdarīt. Visi viņas ieteikumi tiks uzlūkoti ar aizdomām. Un klusēt vajadzības gadījumā negrasāmies," teikts Tomsona paziņojumā tviterī.

Kā ziņots, LR valdes locekļa amatā programmu attīstības jautājumos NEPLP iecēlusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieci Diku-Bokmelderi, piektdien žurnālistiem paziņoja padomes locekļi.

NEPLP loceklis Ivars Āboliņš norādīja, ka, izvērtējot amata kandidātus, augstāko vērtējumu Dikai-Bokmelderei deva NEPLP loceklis un nominācijas komisijas loceklis Patriks Grīva. Savukārt par piemērotāko kandidātu gan pats Āboliņš, gan arī NEPLP locekle Gunta Līdaka uzskatīja to, kas kopumā palika ceturtajā vietā. "Līdz ar to mediju profesionāļu vērtējums [konkursā] nospēlēja būtisku lomu," uzsvēra NEPLP loceklis.

Vaicāts, vai Dikas-Bokmelderes politiskā piederība nevarētu ietekmēt viņas darbu LR, Āboliņš sacīja, ka pēc likuma padome nevar diskriminēt kandidātus pēc politiskās piederības, dzimuma, reliģijas u.c. "Mēs kandidātus vērtējām pēc kompetencēm. (..) Bija punkts par politisko neitralitāti, kam konkursa laikā bija būtiska nozīme, tomēr viņa intervijā NEPLP teica, ka apturējusi savu darbību partijā," uzsvēra NEPLP loceklis, piebilstot, ka noteikti LR žurnālisti padomi informēs, ja tiks ietekmēts LR saturs.

Vienlaikus jautāts, vai otrs kandidāts LR valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos bija producents Juris Millers, Āboliņš teica, ka to nevar atklāt.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Savukārt NEPLP locekle Ieva Beitika norādīja, ka viņa konkursa gaitā izteica priekšlikumu konkursu izbeigt bez rezultāta. Tomēr, ņemot vērā, ka juridiskā prakse līdz šim šādos gadījumos nav bijusi pietiekami skaidra, tas netika darīts.

Jaunā LR valdes locekle savā sociālā tīkla "LinkedIn" kontā norādījusi, ka viņa ir 2011.gadā dibinātās kokapstrādes pakalpojumu sniedzējas SIA "Inopharm" īpašniece. Atbilstoši informācijai "Firmas.lv", viņai pieder 100% uzņēmuma kapitāla daļu. Pērn uzņēmums strādājis ar 11 000 eiro apgrozījumu un 2400 eiro peļņu.

Tāpat viņa no 2015. līdz 2016.gadam bijusi Cēsu uzņēmuma SIA "Kulba" direktore, savukārt no 2002. līdz 2016.gadam viņai piederēja reklāmas aģentūra SIA "VVD mārketinga komunikācijas". Dika-Bokmeldere no 2000. līdz 2001.gadam strādāja arī par moderatori SIA "TV3 Latvia", bet no 1998. līdz 2000.gadam viņa darbojās kā ziņu redaktore AS "Radio SWH".

Dika-Bokmeldere 2011.gadā kandidēja 11.Saeimas vēlēšanas no "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta Vidzemē, taču netika ievēlēta.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Nominācijas komisija LR valdes locekļa amatam programmu attīstības jautājumos līdz ar Diku-Bokmelderi izvirzīja arī producentu Juri Milleru.

NEPLP konkursa otrajā kārtā uz LR valdes locekļa amatu programmas attīstības jautājumos no astoņiem izvirzītajiem kandidātiem intervēja piecus. Kandidāti intervijām izvēlēti, izvērtējot iepriekš otrajā kārtā izvirzīto astoņu kandidātu iesniegtās LR programmu satura analīzes esejas.

Kopumā konkursā uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos pieteicās 17 pretendenti.

Konkursu uz LR valdes locekļa amatu programmu attīstības jautājumos, ko iepriekš ieņēma no amata atbrīvotā Sigita Roķe, NEPLP izsludināja 19.oktobrī, bet pieteikumus konkursam varēja iesūtīt līdz šā gada 2.novembrim.

Jaunā LR valde, kuru veido valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša un pagaidu valdes loceklis Juris Gavars, darbu sāka 3.oktobrī.