Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Cik par pilnu veselības aprūpi būs jāmaksā nodokļu nemaksātājiem?

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Nākamgad cilvēkiem, kuri līdz šīm neveic valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas Latvijā, lai iekļautos valsts veselības apdrošināšanas sistēmā ar atvieglotajiem nosacījumiem 2019.gadā, paredzēts pārējas periods, kurā šai grupai ir noteikta samaksa 51,60 eiro gadā, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Personām, kuras neveic sociālās iemaksas un nav automātiski apdrošinātas, būs izdevīgi nosacījumi apdrošināšanas iegūšanai - 2018.gadā būs jāveic apdrošināšanas maksājums 51,6 eiro gadā. Tehniski maksājumu par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu 2018.gadā varēs veikt nākamā gada pēdējā ceturksnī. Pašu veselības aprūpi gan šajā pārejas periodā arī šīs personas saņems tāpat kā līdz šim.

Savukārt valsts no 1.janvāra automātiski apdrošinās visus legālos darba ņēmējus, neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu lieluma, un visas sociāli mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas, tostarp pensionārus, bērnus, pirmās un otrās grupas invalīdus, Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētos bezdarbniekus un citus.

Šneiders skaidroja, ka Saeimā apstiprinātais Veselības aprūpes finansēšanas likums paredz Latvijā ieviest veselības apdrošināšanas sistēmu, kura būs taisnīgāka un izdevīgāka tiem iedzīvotājiem, kuri dzīvo un legāli strādā Latvijā un veic sociālās iemaksas.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Pēc VM pārstāvja paustā, 2018.gads noteikts kā pārejas periods, kura laikā veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtība paliks nemainīga, proti, tāda pati kā līdz šim. Savukārt, lai valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus saņemtu 2019.gadā un turpmāk, personām būs jābūt apdrošinātām.

Veselības aprūpes finansēšanas likums nosaka arī veselības aprūpes pamata pakalpojumu grozu, kas tiks garantēts arī personām, kuras nebūs apdrošinātas. Viņām tiks nodrošināta visa veida neatliekamā medicīniskā palīdzība, ģimenes ārsta sniegtā ārstēšana, dzemdību palīdzība un ārstēšana slimībām ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai apdraudējumu sabiedrības veselībai, piemēram, infekcijas slimības, psihiskās slimības.

Šneiders informēja, ka līdz nākamā gada maijam tiks izstrādāti arī Ministru kabineta noteikumi, kuros detalizēti būs noteikta kārtība veselības apdrošināšanas sistēmas darbībai, tostarp apdrošināšanas maksājumu veikšanai.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz mainīt veselības aprūpes finansēšanas sistēmu un ieviest valsts obligāto veselības apdrošināšanu.

Likumprojektu atbalstīja 70 parlamentārieši, bet 16 deputāti balsoja pret.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Tāpat tajā ietilps veselības aprūpes pakalpojumi, kas ārstē saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai rada apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, kā arī šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.