Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Apinis: Jaunais veselības aprūpes finansēšanas likums nestrādās

© F64

“Es patiesībā domāju, ka šodien pieņemtais likums nestrādās,” Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs". Viņš skaidroja, ka galvenais spiediens tiks uzlikts uz ģimenes ārstiem, kuriem būs jāizlemj, kā izārstēt cilvēku, kuram nepienākas “pilnā groza” pakalpojumi.

Apinis raidījumā norādīja, ka ārkārtas situācijās ārsti un medicīniskais personāls pacientam neprasītu, kurā “grozā” viņš ir, jo galvenais uzdevums ir cilvēkiem palīdzēt. “Tik un tā vai nu tam cilvēkam ar ātro palīdzību sniegs neatliekamo palīdzību, kur neviens neprasīs, vai viņš ir maksātājs vai nē, vai arī viņš ies pie ģimenes ārsta, un tas atkal neprasīs,” sacīja Apinis. Jāpiebilst, ka jaunais likums paredz, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība, dzemdību palīdzība un ģimenes ārsta konsultācijas pieejami visiem - arī minimālo pakalpojumu grozā.

depositphotos.com

Apinis gan uzstāja, ka galvenās problēmas radīsies, kad pacientam būs vajadzīgi pakalpojumi, kas viņam pēc likuma nepienākas. Tas uzliks milzīgu spiedienu uz ģimenes ārstiem.

“Ģimenes ārstam radīsies problēma aizsūtīt viņu pie speciālista. Tajā brīdī parādās pirmā reālā problēma - es netieku galā ar šī cilvēka neiroloģijas, sirds kaiti vai ko citu un īsti nezinu, vai es viņu varu vai nevaru sūtīt. Tad es skatos Ieņēmumu dienestā, un tas saka “Nē, nē! Pie neirologa viņam iet nebūs.”” situāciju aprakstīja Apinis.

Viņš norādīja, ka šādos gadījumos pacienti būs pakļauti riskam, jo viņiem būs jāpaļaujas uz ģimenes ārstu zināšanām: “Nu tad ģimenes ārsts savu zināšanu līmenī, protams, mēģinās ārstēt arī, piemēram, neiroloģijas slimības.”