Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pircēji veikalos meklē neparastu piparkūku mīklu

SVĒTKU SAJŪTA. Latvijā Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām. Vieni tās cep paši – no pašgatavotas vai pirktas mīklas, citi – meklē jau gatavus cepumus © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Tuvojoties Ziemassvētkiem, veikalos ar katru dienu pieaug pieprasījums pēc svētku precēm, jo īpaši pēc piparkūku mīklas. Neatkarīgās aptaujātie veikalnieki atzīst, ka iepirkšanās groziņos gulst ne tikai tradicionālā piparkūku mīkla, bet arī neparastākas, piemēram, kas gatavota ar rudzu miltiem vai ar šokolādi. Neskatoties uz pārtikas produktu, piemēram, sviesta un medus, sadārdzinājumu, piparkūku mīkla šogad veikalos maksā vidēji tikpat, cik pērn.

SIA Maxima Latvija komunikācijas speciāliste Zane Udrase Neatkarīgajai atklāj, ka šobrīd Maxima Latvija veikalos ir pieejamas deviņu dažādu veidu piparkūku mīklas. Tās nopērkamas gan 500 gramu, gan 700 gramu, gan 800 gramu, gan viena kilograma iepakojumos, lai katrs pircējs varētu izvēlēties savai ģimenei piemērotāko. «Tāpat šogad pieejamas dažādas piparkūku glazūras, lai ikviens mājās ceptās piparkūkas varētu izrotāt pēc sirds patikas,» teic Z. Udrase.

Arī Rimi veikalos ir plašs piparkūku mīklas klāsts. «Balstoties uz pieprasījumu, šogad saviem klientiem piedāvājam vairākas izvēles iespējas, sākot ar iecienītākajām piparkūku mīklām, kas papildinātas ar medu vai sviestu, kā arī tādas, kas veidotas no rudzu miltiem. Sortimentā jaunums ir Lāču piparkūku mīkla ar šokolādi,» Neatkarīgajai stāsta Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa.

Savukārt nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls Elvi saviem pircējiem piedāvā piparkūku mīklu no aptuveni 20 dažādiem ražotājiem. Veikalu tīklā ir nopērkama gan pircēju iecienītā Elvi konditorejā ražotā piparkūku mīkla, gan produkti no visā Latvijā plaši pazīstamiem zīmoliem, piemēram, Latvijas maiznieka, Hanzas maiznīcas, maiznīcas Flora, Lāčiem, Liepkalniem un citiem, gan nelielu reģionālo ražotāju piedāvātā produkcija, ko var nopirkt tikai dažos, ražotājam tuvākajos, veikalos. Šogad piparkūku mīklu sortimentā ir gan klasiski produkti, gan dažādas medus piparkūku mīklas, gan mīklas ar neparastām piedevām. «Viens no ražotājiem šogad kā jauninājumu piedāvā iegādāties mīklu kopā ar glazūru gatavo cepumu rotāšanai. Tas, protams, ir izraisījis pircēju pastiprinātu interesi. Aktīvākā piparkūku mīklas un arī pašu piparkūku pirkšana, protams, notiek nedēļā pirms svētkiem, taču Elvi pārdošanas dati liecina - daudzi svētkiem gatavojas laikus un mīklas krājumus šā aromātiskā Ziemassvētku našķa gatavošanai jau sākuši iegādāties,» Neatkarīgajai atzīst SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Neatkarīgās aptaujātie tirgotāji apgalvo, ka piparkūku mīklas cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav būtiski mainījušās. Piemēram, Maxima veikalos pērn gada nogalē medus piparkūku mīklu varēja nopirkt par 2,39 eiro kilogramā. Šogad līdzīga sastāva piparkūku mīkla maksā no 2,19 eiro līdz 3,89 eiro kilogramā. Rimi veikalos šobrīd ir nopērkama piparkūku mīkla ar akcijas zīmi par 2,89 eiro kilogramā.