Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Jaunais Austrumu slimnīcas vadītājs: Slimnīcu var izglābt no finansiālām grūtībām

© F64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu (RAKUS) ir iespējams glābt no finansiālām grūtībām, pārliecināts slimnīcas jaunais vadītājs Imants Paeglītis.

Kā aģentūrai LETA sacīja Paeglītis, konkursa gaitā viņam bija jāiepazīstas ar publiski pieejamo informāciju par slimnīcu, kā arī jāveic finanšu analīze, kā rezultātā viņš nonācis pie secinājuma, ka pirmie darbi slimnīcā saistīti ar uzņēmuma finanšu situācijas stabilizēšanu, kā arī procesu pārskatīšanu, lai tie būtu maksimāli efektīvi un visiem saprotami.

Tā kā veselības nozarei un arī slimnīcai nākamgad tiks piešķirts papildu finansējums, svarīgi, lai šī nauda nonāktu paredzētajiem mērķiem, nevis nelietderīgu izmaksu segšanai, viņš norādīja.

Paeglītis uzsvēra, ka slimnīcai pirmajā vietā viennozīmīgi ir "atalgojuma reforma", kas jāievieš un jāīsteno, savukārt otra prioritāte ir panākt, ka RAKUS ir pozitīva naudas plūsma, lai ik pa brīdim nebūtu jāprasa papildus nauda no valsts budžeta. Tāpat jāpabeidz iesāktie celtniecības darbi, kā arī nākamgad plānotie rekonstrukcijas projekti stacionārā "Gaiļezers".

Edmunds Brencis/ F64 Photo Agency

Jaunais vadītājs, kurš patlaban ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes loceklis, atzina, ka nozare, kurā strādājis līdz šim, proti, transporta nozare, būtiski atšķiras no veselības nozares, tomēr arī RAKUS ir saimniecisku darbību veicošs uzņēmums. Saimnieciskās darbības esot līdzīgas neatkarīgi no tā, kurā jomā uzņēmums strādā. "Domāju, ka man ir liela pieredze CSDD vadībā, lai justos pietiekami komfortabli arī šāda uzņēmuma vadīšanā," piebilda Paeglītis.

Vienlaikus viņš atzina, ka RAKUS vadīšana būs liels izaicinājums, bet gan CSDD, gan Austrumu slimnīca ir pakalpojumu sniedzēji, un, kaut arī pakalpojumi būtiski atšķiras, Paeglītis redz iespēju labo pieredzi no CSDD pārnest uz slimnīcu, lai nodrošinātu visiem saprotamu pakalpojumu maksimālu pieejamību.

Vaicāts, kāpēc izlēmis par labu šim izaicinājumam, Paeglītis teica, ka Latvijā vēlas redzēt vairāk veiksmīgu valsts uzņēmumu, kurus klienti, šajā gadījumā pacienti, varētu saukt par sakārtotiem. "Es redzu, ka šis uzņēmums var tikt sakārtots, un varbūt arī turpmākā attīstībā kādreiz varētu tikt nosaukts par veiksmes stāstu," sacīja Paeglītis.

F64

Kaut arī viņš nesauca konkrētus iemeslus, kāpēc slimnīca nonākusi finansiālās grūtībās, viņam liekas, ka tās saistītas gan ar problēmām RAKUS iekšienē, gan ar nepietiekamo finansējumu veselības nozarei kopumā, tomēr, kurš no aspektiem vairāk ir pie vainas, viņam esot grūti pateikt.

Vienlaikus, runājot par sabiedrībā plaši apspriesto RAKUS un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas apvienošanu, Paeglītis norādīja, ka par to ir pāragri runāt, turklāt, pēc viņa domām, to šobrīd nevajadzētu darīt. Vispirms Austrumu slimnīcai būtu jāļauj sakārtot saimnieciskos jautājumus un tikai tad varētu domāt par kādu tālāku attīstību, viņš teica.

Paeglītis jaunajā amatā darbu sāks nākamā gada 8.janvārī. Savukārt pašreizējo amatu CSDD pametīs.

Jau ziņots, ka atklātā konkursā uz RAKUS valdes priekšsēdētāja amatu tika iesniegti deviņi pieteikumi. Ņemot vērā nominācijas komisijas locekļu sniegtos kandidātu izvērtējuma rezultātus, komisija vienbalsīgi nolēma izvirzīt valdes priekšsēdētāja amatam tieši Paeglīti, kurš ieguva augstāko punktu skaitu.

Paeglītim ir inženiera-mehāniķa kvalifikācija un bakalaura grāds inženierzinātnēs, kas iegūts Rīgas Tehniskās universitātes Mehānikas mašīnbūves fakultātē, kā arī Rīgas Biznesa skolā iegūts profesionālais maģistra grāds uzņēmumu organizāciju vadīšanā.

Jaunais RAKUS vadītājs savas karjeras laikā no CSDD Tehniskās uzraudzības daļas inspektora ar laiku kļuvis par CSDD valdes locekli. Līdz Paeglītis kļuva par CSDD valdes locekli, viņš strādājis par direkcijas Tehniskās uzraudzības daļas galveno inspektoru, pēc tam par priekšnieka vietnieku, bet no 1997. līdz 2008.gadam, kad ieņēma valdes locekļa amatu, viņš bija CSDD Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks.