Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Krievvalodīgie, veidojot ''gaismas gredzenu'', atkal protestēs pret mācībām tikai latviešu valodā

© Vladislavs Proškins / f64

Šodien plkst.16.30 pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sāksies kārtējā protesta akcija pret pāreju uz mācībām valsts valodā.

Šoreiz akcija nodēvēta par "Gaismas gredzenu". Akcija sāksies pie Izglītības un zinātnes ministrijas. Vēlāk protestējošie dosies gājienā pa Torņu ielu garām Saeimai līdz Valsts prezidenta pilij. "Tur mēs vēstījumus adresēsim Valsts prezidentam - ko mēs domājam par viņa gļēvumu un bezatbildību," teikts pieteikumā. Tālāk protestējošie izies cauri Vecrīgai, mēģinot veidot "gaismas gredzenu" caur Vecrīgas ielām.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka iesniegums par plānoto piketu 14.decembrī Rīgas domē ir saņemts. Pieteikumā minēts, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 900 cilvēku. Iesniegums saņemts likumā noteiktajā kārtībā, un pašlaik dome nav saņēmusi nekādu informāciju, kas liktu ierobežot pasākuma norisi, skaidroja Vidauskis.

Kā ziņots, Ministru kabinets decembra sākumā izskatīja IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības iestādēs un to konceptuāli atbalstīja.

Patlaban IZM piedāvājums paredz, ka reformai mazākumtautību izglītības iestādēs būtu jābūt ieviestai 2021./2022.mācību gadā, nosakot, ka mācības pirmsskolā notiktu bilingvāli, sākumskolā (1.-6.klasē) tiktu nodrošināti trīs bilingvālās izglītības modeļi, pamatizglītības posma noslēgumā (7.-9.klase) 80% mācību procesa būtu nodrošināmi valsts valodā, savukārt vidusskolās (10.-12.klase) mācības notiktu tikai latviešu valodā.

Līdz šādam rezultātam tiktu nonākts pakāpeniski. 2019./2020.mācību gadā 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7.klasē, 2020./2021.mācību gadā - 7. un 8.klasē, savukārt 2021./2022.mācību gadā mācības latviešu valodā 80% apjomā notiktu jau visā pamatskolas noslēguma posmā. Arī pāreja uz mācībām latviešu valodā vidusskolā notiktu pakāpeniski - sākumā, 2020./2021.mācību gadā, tikai valsts valodā mācīsies 10. un 11.klases skolēni, bet pēc gada - visas vidusskolas posma klases.