Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu ministre: Valsts turpinās cīnīties ar aplokšņu algām

© F64

Valsts turpinās apkarot ēnu ekonomiku būvniecības jomā un cīnīsies ar aplokšņu algu izmaksu, trešdien Finanšu ministrijas rīkotajā konferencē "Nodokļu maksātāju forums 2017" atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka ēnu ekonomikas apkarošanā Latvijai jau ir pirmie nopietnie rezultāti, par ko liecina austriešu ekonomikas profesora Frīdriha Šneidera pētījums, kas atklāj, ka pērn ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā bijis aptuveni 23% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr Lietuvā un Igaunijā tas attiecīgi bija 24,9% un 25,4% no IKP. "Mēs sevi dažkārt šaustām, bet statistika liecina, ka varam būt labāki par kaimiņiem," piebilda Reizniece-Ozola.

Viņa uzsvēra, ka ēnu ekonomikas samazināšana nozīmē arī lielākus nodokļu ieņēmumus. Piemēram, 2016.gadā valsts budžets tika pārpildīts par 60 miljoniem eiro, bet šogad tie būs 75 miljoni eiro.

"Pērn ēnu ekonomikas apkarošanā tika paveikts daudz, piemēram, tika ierobežoti skaidras naudas darījumi, vairākās nozarēs ieviesta pievienotās vērtības nodokļa apgrieztā maksāšanas kārtība. Tāpat pavisam drīz noslēgsies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūras reforma," informēja Reizniece-Ozola.

Savukārt tuvākajā nākotnē valsts turpinās koncentrēties uz tām jomām, kurās reģistrēts lielākais ēnu ekonomikas īpatsvars.

"Būvniecības jomā ir jāizveido vienota darba laika uzskaites datubāze, jārisina jautājums par ģenerālvienošanos, kā arī jārisina atbildības jautājumi. Turpināsim cīnīties ar aplokšņu algām apsardzes u.c. nozarēs. Latvijā jau sākti 11 kriminālprocesi par aplokšņu algu izmaksu, tāpēc ceru, ka šie procesi tiks novesti līdz galam, lai sabiedrība redz, ka šāda soda sistēma ir efektīva," pauda finanšu ministre un piebilda, ka Latvijas esošā sodu sistēma ir gana barga, tomēr aktīvāk jāstrādā pie tās piemērošanas.

Reizniece-Ozola arī pauda pārliecību, ka ēnu ekonomiku iespējams apkarot, uzlabojot nodokļu administrēšanu un iekasēšanu. Kā viens no risinājumiem tika minēts VID sāktais darbs pie vienotās nodokļu konta sistēmas izveides, kas sāks darboties 2021.gadā. Tāpat VID apņēmies stiprināt savu analītisko darbu, gaidāmas izmaiņas audita metodoloģijā, padarot to uzņēmējiem saprotamāku u.c. risinājumi.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā norisinās Finanšu ministrijas rīkotais "Nodokļu maksātāju forums 2017", kas šogad veltīts ēnu ekonomikas apkarošanai.