Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

"Bauskas alus" 2017. gadu aizvadījis raženi

ČAKLI PASTRĀDĀTS. Šogad Bauskas alus radījis vairākas jaunas alus šķirnes – pavasarī dienas gaismu ieraudzīja Savējais un šomēnes tapis unikāls miestiņš, kas veltīts Latvijas simtgadei, tāpat attīstīta jauna produktu līnija – alus kokteiļi, informē Bauskas alus valdes loceklis Vladimirs Barskovs © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Šis gads Bauskas alum bija ļoti ražens – par kvalitatīvu darbu un produkciju saņemti vairāki nozīmīgi apbalvojumi, uzņēmuma pilnveidē ieguldīts vairāk nekā pusmiljons eiro, attīstīta jauna produktu līnija – alus kokteiļi, kā arī radītas vairākas jaunas alus šķirnes – pavasarī dienas gaismu ieraudzīja Savējais un šomēnes tapis unikāls miestiņš, kas veltīts Latvijas simtgadei.

Dāvana Latvijai

«Decembrī radījām nelielu jaunās alus šķirnes partiju, kas tirdzniecībā būs pieejama no nākamā gada janvāra. Tas ir Bauskas gaišais alus, kas veltīts Latvijas simtajai dzimšanas dienai. Alus radīšanā izmantots speciāls iesals un īpaši apiņi, lai ar lepnumu varētu teikt, ka esam izveidojuši vēl vienu labu un garšīgu alu,» informē Bauskas alus valdes loceklis Vladimirs Barskovs.

Alus cienītāji tika iepriecināti arī šā gada martā, kad tirgū Bauskas alus palaida jaunu alus šķirni Savējais. Tas atšķiras no citām Bauskas alus piedāvātajām alus šķirnēm ne tikai ar izteikti vieglu garšu un īpaši izmeklētiem apiņiem, kas papildināti ar izsmalcinātiem miežu iesaliem, bet arī ar Bauskas alus darītavai neierastu etiķetes dizainu.

Radīta jauna produktu līnija

Šogad patīkams pārsteigums tika sagādāts arī ļaudīm, kam alus īsti neiet pie sirds - tika radīta jauna produktu līnija - alus kokteiļi, un pirmais pircēju vērtējumam tika nodots gaišā alus kokteilis Festiņš (brūkleņu). Kokteiļa gaisīgo garšas buķeti veido Bauskas gaišais alus kopā ar tējas sēnes dzērienu, ko papildina Latvijas meža karaliene - brūklene. «Alus un brūklenes patiešām lieliski sader kopā, izmēģinājām dažādas variācijas, bet šī kombinācija veidoja vislabāko garšu,» teic V. Barskovs.

Šis gads uzņēmumam arī ir bijis apjomīgu investīciju laiks - attīstībā un ražošanas iekārtu modernizēšanā ieguldīti vairāk nekā 500 000 eiro, proti, piesaistot Eiropas naudu, Bauskas alus uzstādījis jaunu tvaika katlu, CIP mazgāšanas sistēmu un alus fermentācijas tvertnes.

Apbalvojumu gūzma

Tāpat Bauskas alus šogad ir saņēmis vairākus būtiskus apbalvojumus, piemēram, tas Latvijas alus gada balvas 2016 ceremonijā ir godināts par lielāko kāpumu eksporta tirgū mazo alus darītavu grupā, Bauskas alus ražotais Tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha (ar nozīmīgām bioloģiski aktīvajām vielām, tostarp dažādām organiskajām skābēm, enzīmiem un vitamīniem, kam ir svarīga loma cilvēka organismā notiekošajos vielmaiņas procesos) ieguva apbalvojumu par jauna produkta tehnoloģijas ieviešanu ražošanā, atzinību izpelnījās arī Bauskas alus izdotā Viļņa Auzāna grāmata Sirds pareizajā pusē par vecāko alus meistaru Latvijā Kārli Zālīti, bet nominācijā Par mūža ieguldījumu tika godināta uzņēmuma galvenā tehnoloģe Māra Sirmā, kas lielāko daļu sava darba mūža ir veltījusi alus nozarei. Savukārt alus, kvasa un iesala dzērienu konkursā Baltic Beer Star 2017 Bauskas alus darītava ieguva vienu zelta medaļu (par tējas sēnes dzērienu Dr. Kombucha) un trīs sudraba medaļas (par alus kokteili Festiņš (brūkleņu), tējas sēnes dzērienu Dr. Kombucha karkade un dabiski raudzēto Kvasu).

«Priecājamies, ka mūsu produktus novērtē ne tikai patērētāji, bet arī profesionāla žūrija, turklāt ņemot vērā faktu, ka alus ražotāju skaits ir trīskāršojies - kādreiz bijām aptuveni 15, tagad 42. Īpašs gandarījums par mūsu tējas sēnes dzērieniem - mēs bijām pirmie Baltijā, kas šādu dzērienu sāka rūpnieciski ražot,» stāsta V. Barskovs.

Šogad ieiets arī Somijas tirgū

Bauskas alus un uzņēmuma produkcijas vārds izskan arī ārpus Latvijas robežām - saražotais tiek eksportēts uz Lietuvu, Igauniju, Lielbritāniju, Īriju, Islandi, un šogad uzņēmums iekļuva arī Somijas tirgū. Par produkciju interesi izrāda arī Krievija, bet to, vai un kāda sadarbība izvērtīsies, radīs nākotne.

V. Barskovs stāsta, ka nākamais gads Latvijas alus darītavām būs izaicinājumiem bagāts, tostarp no 2018. gada 1. janvāra stāsies spēkā aizliegums alu pildīt (no 31. marta arī pārdot) 1,5 un divu litru PET pudelēs, kā arī no 1. marta par 50% palielināsies akcīzes nodoklis alum.

Bet lai gūtu jaunu darba sparu un smeltos enerģiju nākamajam gadam, 28. decembrī viss Bauskas alus kolektīvs kopīgi svinēs - pateiksies par raženo 2017. gadu un ar jauniem izvirzītiem mērķiem gaidīs nākamo gadu.

Uzziņai!

Kāds ir alus ceļš?

Protams, tā pirmsākumi rodami labības laukā un mīlestībā pret alu. Bauskā alu cieņā tur kopš 16. gadsimta, kad to brūvēja pils iedzīvotāju vajadzībām, galvenokārt - svinībām.

Bauskas alus ražotnes pamatakmens likts 1979. gadā, bet jau 1981. gadā pie alus mīļotājiem nonāk pirmās alus pudeles - aldara Kārļa Zālīša roku darbs -, kam pievienojas arī tautā iemīļotais Bauskas gaišais un Bauskas tumšais alus.

Ekskursija alus darītavā sākas vārītavā ar iespēju nogaršot iesala graudus, kas ir pamats mūsdienīgajam Bauskas alum, un uzzināt, kā rodas misa un kā tā savu ceļu pēcāk turpina raudzētavā, kas ir darītavas ilggadējais lepnums un tradīciju pamats, jo Bauskas alus rūgst atvērtā veidā. Vēlāk alus ceļš turpinās pagrabā jeb noguldītavā, kur tas, zemas temperatūras ieskauts, guļ, iegūstot aromātu, krāsu un garšu. Pēc 42 līdz 45 dienām alus tapšanas ceļš beidzot ir galā.

Kas gan būtu ekskursija alus darītavā bez degustācijas - Bauskas alus degustāciju telpa ir daļa no vēsturiskā mantojuma. Tās interjers palicis nemainīgs. Padomju laiku estētika un greznums.

***

Bauskas alus

Uzņēmums, kas alus darīšanas tradīcijas godā kopš 1981. gada, turklāt, ražotnei modernizējoties, uzņēmums spējis tās saglabāt, nenolaižot kvalitātes latiņu. Alus darītavas stūrakmeņi ir Bauskas gaišais un Bauskas tumšais alus. Abi tautā iemīļoti un nemainīgi labi jau vairāk nekā trīsdesmit gadu. To unikālo raksturu rūdījis aldaris, Bauskas alus garšas veiksmes stāsta atslēga - Kārlis Zālītis. Viņa izpratnei par miestiņu ir vairāk nekā sešdesmit gadu stiprs pamats, kas balstās klasisko tehnoloģiju pieredzē. Kvass, Portera iesala dzēriens vai iesala dzēriens Veselība, kura unikālo ražošanas tehnoloģiju Kārlis Zālītis atklāja pagājušā gadsimta vidū, - ar šiem tautā zināmajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem uzņēmumu pazīst to cienītāji. Savukārt tējas sēnes dzēriens Dr. Kombucha spējis iekarot atspirdzinošo dzērienu mīļotājus savas neatkārtojamās garšas un veselīgo īpašību dēļ.