Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

NRA pēta, kas notiek ar "Olainfarm" akcijām pēc īpašnieka Valērija Maligina nāves

© F64

Vēsts par Olainfarm līdzīpašnieka un vadītāja Valērija Maligina nāvi nozīmīgi ietekmējusi investoru rīcību – uzņēmuma akciju cena biržā Nasdaq Riga vakar būtiski svārstījās un vienubrīd, salīdzinot ar tirdzniecības sākumu, samazinājās gandrīz par desmito daļu.

Uzņēmuma valdes loceklis Salvis Lapiņš sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka šādā situācijā akciju cenu kritums ir neizbēgams: «Maligina kunga vadībā uzņēmums audzis, attīstījies, un šobrīd ir jautājums, kas ar to notiks tālāk.» Piesardzīgākie investori vakar centās atbrīvoties no Olainfarm akcijām, lai gan pēc būtības uzņēmuma vērtību vadītāja nāves fakts nemazina. «Taču ir cilvēki, kas nobijušies un izlēmuši rīkoties šādi,» secina S. Lapiņš. Jāatgādina, iepriekš bija paredzēts, ka pēc pušu vienošanās S. Lapiņš darbu valdē pametīs no nākamā gada 12. janvāra. Taču vakar viņš savu atlūgumu atsauca, un uzņēmuma padome atsaukumu pieņēma. Paziņojumā biržai lasāms šāds viņa citāts: «Valērija Maligina zaudējums kolektīvam, partneriem un akcionāriem ir smags trieciens. Es uzskatu, ka mans pienākums ir izmantot uzkrāto pieredzi un arī no Valērija gūto gudrību, lai palīdzētu viņa mūža darbam šo skaudro laiku pārvarēt.»

Uzņēmuma valde un arī padome šobrīd aktīvi strādājot, lai stabilizētu situāciju uzņēmumā. Galvenais, ar ko uzņēmumam būs jātiek skaidrībā, ir gaidāmā akciju pārdale. Uzņēmums ir ļoti vērtīgs - kā nekā lielākais meldonija ražotājs, un visai ticams, ka tiks ierauts cīņās par mantojumu. Tāpēc nav brīnums, ka saistībā ar uzņēmēja nāvi ierosināts kriminālprocess. Kā skaidro Valsts policijas preses dienestā, tā ietvaros tiks nozīmēta ekspertīze un noteikts precīzs nāves cēlonis. Nekādu aizdomu par vardarbīgu nāvi neesot. Paziņojumā biržai vēstīts, ka viņš miris savās mājās Jūrmalā. Baumām, ka policija kriminālprocesu ierosinājusi uz saņemta iesnieguma pamata, neesot pamata. Process rosināts pēc policijas iniciatīvas, lai izslēgtu jebkādas šaubas par aizgājēja nāves apstākļiem.

Aizgājējs bija bagāts. Visa manta Dienas Biznesa miljonāru topā novērtēta kopumā par 70 miljoniem eiro. Šogad Maligins nopelnījis 3,7 miljonus eiro un vēl gandrīz miljonu saņēmis dividendēs. Olainfarm pieder virkne medicīnas un farmācijas uzņēmumu. Tostarp arī Silvanols un LONGGO, kuru vadību Valērijs Maligins bija uzticējis savai jaunajai sievai - skandalozajai aktrisei Elīnai Maliginai (pirms kāzām Dzelmei). Skandalozajai tāpēc, ka vispirms skandālus viņa centās taisīt mākslas laukā, bet pēc tam arī skandāli Maliginu ģimenē kļuva par dzeltenās preses pastāvīgu barību. Vasaras beigās tā vēstīja, ka abi laulātie draugi sakāvušies, savukārt pašlaik atkal bija iestājusies saticības un mīlīgu bildīšu fāze sociālajos tīklos. To pārtrauca nelūgta viešņa.