Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

E-veselības līgumu noslēguši jau 83 % ģimenes ārstu

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Nepilnu mēnesi līdz obligātajam E-veselības sistēmas lietošanas uzsākšanas termiņam, 2018. gada 1. janvārim, kopā jau 83 % ģimenes ārstu ir noslēguši līgumu par E-veselības lietošanu. Visaktīvāk līgumi tiek slēgti Vidzemē, šobrīd sasniedzot 96 %.

Līgumu noslēgušo ģimenes ārstu skaits būtiski pieaudzis arī pārējos Latvijas reģionos - ja novembra vidū visvairāk līgumus bija noslēguši Zemgales ģimenes ārsti, tad šobrīd visaugstākā aktivitāte vērojama tieši Vidzemē (96 %), savukārt Zemgalē un Latgalē - 90 %. Rīgā E-veselības lietošanas līgumu līdz šim noslēguši 73 % ģimenes ārstu.

SCANPIX

Saskaņā ar jaunākajiem datiem - būtiski pieaugusi E-veselībā pieejamo pakalpojumu izmantošana. Ja līdz novembra vidum kopā bija izrakstīts 170 tūkstoši e-recepšu, tad šobrīd izrakstīto e-recepšu skaits ir sasniedzis jau nepilnus 210 tūkstošus. Tāpat pieaudzis arī atvērto e-darbnespējas lapu skaits - no 56 tūkstošiem novembra vidū līdz 65 tūkstošiem šobrīd.

Ārsti ievadījuši E-veselības sistēmā datus par 74 tūkstošiem vizuālās diagnostikas izmeklējumu, kā arī aktīvi tiek izmantoti citi pakalpojumi. Tādējādi iedzīvotāji, kuri saņēmuši minētos pakalpojumus, informāciju par tiem varēs aplūkot, autorizējoties E-veselības portālā. Iedzīvotāji, kuriem E-veselībā vēl nav pieejama medicīniskā informācija, to redzēs, saņemot pirmo e-darbnespējas lapu, e-recepti vai kādu no iepriekš minētajiem pakalpojumiem, par kuriem informāciju sistēmā ievada ārstniecības personas.

Līgumus par valsts E-veselības sistēmas lietošanu noslēguši arī visi stacionāri, 99 % aptieku un vairāk nekā 60 % ambulatoro iestāžu un speciālistu.

Jau ziņots, ka jautājumu gadījumā par E-veselības sistēmas lietošanu ārsti ir aicināti zvanīt E-veselības lietotāju atbalsta dienestam pa tālruni 67803301, bet iedzīvotāji - pa tālruni 67803300 (katru dienu no plkst. 8.00 līdz 20.00).

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti izmantot E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv pieejamo interaktīvo karti, lai noskaidrotu, kuras ārstniecības iestādes, ģimenes ārstu prakses un aptiekas jau ir noslēgušas līgumus par E-veselības lietošanu. Kā atpazīšanas zīme kalpo arī ārstniecības iestādēs un aptiekās izvietotā uzlīme “šeit lieto E-veselību”.