Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Sāk kriminālprocesu par partijas "KPV LV", iespējams, nelikumīgu finansēšanu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad sācis kriminālprocesu par Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa vadītās partijas "KPV LV" iespējams nelikumīgu finansēšanu.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša, neminot partijas nosaukumu, aģentūrai LETA apliecināja, ka šogad ierosināts kriminālprocess, kas tiek izmeklēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partiju nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Minētie likuma panti paredz iespēju sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kriminālprocesā šobrīd turpinās izmeklēšana un izmeklēšanas interesēs nekāda papildus informācija šobrīd netiek sniegta. KNAB neatklāj, par kuru partiju lieta tiek izmeklēta un vai kriminālprocesā ir aizdomās turētie vai personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

Portāls "pietiek.com" raksta, ka šī lieta sākta saistībā ar Kaimiņu un viņa "naudas lietām".

Kaimiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka neesot saņēmis oficiālu informāciju no KNAB, bet par to uzzinājis no publiskajā telpā izskanējušajām ziņām. Politiķis esot uzreiz vērsies KNAB, lai tas paskaidro šo situāciju, jo viņam un "KPV LV" biedriem "ir tiesības zināt, kāda ir situācija".

Šogad februārī KNAB gan aģentūrai LETA apstiprināja, ka birojs sācis pārbaudi par Saeimas deputāta Kaimiņa vadītās partijas "KPV LV" iespējamo nelikumīgo finansēšanu. Ar iesniegumu tiesībsargājošās iestādēs vērsās no partijas "KPV LV" aizgājušais sabiedriskais aktīvists Ilmārs Poikāns.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka KNAB lietvedībā atrodas vēl viens kriminālprocess, kas saistīts ar iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu. Šī lieta sākta 2016.gadā un tā ir par iespējamo politisko partiju "No Sirds Latvijai" un politisko partiju apvienību "Zaļo un Zemnieku savienību" nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Šajā lietā iesaistītas piecas personas.

Kriminālprocesā ir trīs aizdomās turētie un divas personas pret kurām sākts kriminālprocess. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS), savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais finansists Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš. TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka viens no šajā lietā iesaistītajiem ir biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmējs Anrī Kursītis.