Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Brīvprātīgo pieteikšanās NBS rezervē. Ko der zināt un, kādi ir ieguvumi?

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Pašlaik Nacionālo bruņoto spēku rezervi veido tikai tie Latvijas pilsoņi, kuri ir atvaļināti no profesionālā dienesta vai kuriem ir beidzies līgums par dienestu Zemessardzē. Turpmāk Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma varēs arī brīvprātīgi pieteikties dienestam Nacionālo bruņoto spēku rezervē un apgūt noteiktu militārās apmācības kursu, kā arī saņemt sociālās garantijas, ziņo Latvijas Vēstneša portāls.

Saeimā galīgajā lasījumā ir pieņemts likumprojekts "Grozījumi Militārā dienesta likumā". Tas ir nepieciešams, lai palielinātu rezerves karavīru skaitu, kā arī Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) brīvprātīgā kārtā iesaistītu tos Latvijas pilsoņus, kuriem nav laika dienēt Zemessardzē, jo zemessargiem vismaz reizi mēnesī ir regulāras mācības. Turklāt jautājumi, kas saistīti ar mūsu valsts aizsardzību, ir aktualizēti kopš 2014. gada notikumiem Ukrainā, līdz ar to NBS attīstībai kopumā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, tostarp arī jautājumam par NBS personāla rezervi un šo karavīru apmācību.

Turpmāk Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma varēs brīvprātīgi pieteikties dienestam NBS rezervē un apgūt noteiktu militārās apmācības kursu, kā arī saņemt noteiktas sociālās garantijas.

Jāapmāca 3000 karavīri

Līdz 2018. gadam bija paredzēts sagatavot kopumā ap 3000 rezerves karavīru, īstenojot plānveidīgu bruņoto spēku rezervē esošo karavīru militāro prasmju un iemaņu atjaunošanu, kura notiek jau kopš 2015. gada. Tāpēc ir nepieciešams dot iespēju Latvijas pilsoņiem arī brīvprātīgi pieteikties apmācībām un iestāties dienesta rezervē, lai palielinātu apmācītu rezerves karavīru skaitu. Savukārt šis skaits izriet no Valsts aizsardzības koncepcijas, kas ir apstiprināta Ministru kabinetā (MK) un pieņemta Saeimā 2016. gada jūnijā.

LV portāla infografika

Minētās koncepcijas 104. punkts paredz: "Lai spētu pildīt noteiktos valsts aizsardzības uzdevumus, nepieciešams palielināt NBS skaitlisko sastāvu, kas primāri vērsts uz NBS operacionālo spēju stiprināšanu. NBS struktūra balstās uz kaujas vienībām un to darbībai nepieciešamajiem kaujas atbalsta, kaujas nodrošinājuma un vadības elementiem. NBS miera laikā uztur 17 500 militāri sagatavotus karavīrus, tai skaitā 6500 profesionālā dienesta karavīrus, 8000 zemessargus un 3000 rezerves karavīrus."

Turpinājumu lasi nākamajā lapā