Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā jau divas paaudzes neko nezina par ugunsdrošību un civilo aizsardzību

© F64

Latvijā jau divas paaudzes nav izglītotas ugunsdrošības un civilās aizsardzības jautājumos, norādīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš.

Āboliņš pastāstīja, ka VUGD sadarbībā ar citām valstīm īsteno projektu, kura viens no mērķiem ir novērtēt ugunsdrošības prevencijas pasākumus. "Šajā projektā tiek veikts pētījums, kurā varēsim noskaidrot iedzīvotāju zināšanu līmeni par ugunsdrošību. Pagaidām pētījums pirmajā fāzē ir mērķēts uz fokusa grupām, bet gada beigās vai nākamā gada sākumā pētījums jau varētu tikt īstenots visas Latvijas mērogā. Tas būs liels solis uz priekšu," sacīja Āboliņš.

Viņaprāt, situāciju uzlabos arī tas, ka skolās sāks mācīt ugunsdrošības, civilās aizsardzības jautājumus. "Jāatzīst, ka Latvijā jau divas paaudzes ir neizglītotas šajos jautājumos. Skarbi tā teikt, bet diemžēl tā ir. Ir svarīgi ieviest šo programmu, jo caur bērniem mācās arī vecāki. Bērns aiziet mājās un stāsta vecākiem, par ko ir runāts skolā, pēc tam vecāki draugu, paziņu lokā arī apspriež šos jautājumus. Nav tā, ka tikai viens cilvēks - bērns - saņem informāciju un ar to nedalās. Izglītojošais darbs ir pats galvenais," atzīmēja VUGD priekšnieks.

Taču maz ticams, ka ugunsdrošības prasību ievērošanas līmenis strauji augtu, ja par šo tēmu tiktu veidoti skarbi reklāmas rullīši, līdzīgi kā to dara Ceļu satiksmes drošības direkcija attiecībā uz braukšanu reibumā u.tml. "Jautājums ir par to, kāds mērķis ar to tiek sasniegts - vai tas ir devis signālu cilvēkiem aizdomāties par šiem jautājumiem. Šīs CSDD akcijas ir iespaidīgas, un tām ir zināmi rezultāti, bet tāpat cilvēki brauc iereibuši, nepiesprādzējušies, tāpat neievēro elementāras ceļu satiksmes noteikumu prasības, skrienas, kā rezultātā ir gan cietušie, gan bojāgājušie. Mēs arī varētu rādīt sadegušus dzīvniekus, cilvēkus, nodegušas mājas, lai neizceltos kūlas ugunsgrēki, bet vai tas mainīs situāciju? Ir jādomā, kā ar preventīvām metodēm aizklauvēties līdz cilvēku zemapziņai," sacīja Āboliņš.

Lai veicinātu sabiedrības izprati par ugunsdrošības jautājumiem, VUGD veido izglītojošus video. "Mēs veidojam izglītojošus video par jautājumiem, kas skar ugunsdrošību, civilo aizsardzību. Mūsu video nav skarbu skatu, vairāk jautājumus skaidrojam maigā veidā. Taču ceram, ka ar saviem video sasniedzam mērķi. Nupat sākām akciju par pareizu rīcību pēc ceļu satiksmes negadījuma. Ir izveidoti pamācoši video, informatīvie materiāli, ar kuriem strādāt. Ar tiem arī dosimies uz bērnudārziem, skolām, lasīsim lekcijas par to, kā pareizi rīkoties pēc ceļu satiksmes negadījumiem," skaidroja Āboliņš.

Tāpat viņš uzsvēra, ka veidi, kā uzrunāt sabiedrību, ir dažādi, bet daudz kas atduras pret finansējumu. "Gribētu aicināt sabiedrību nopietni pievērst uzmanību jautājumiem, kas saistīti ar ugunsdrošību. Lai par to domātu un interesētos, nevajag gaidīt, kad ugunsnelaime skars pašu vai tuvākos. Ir pēdējais brīdis sākt pastiprināti par to domāt," atzīmēja VUGD priekšnieks.